Mozaic

CLOPOTUL, GLASUL DOMNULUI

Clopotul este glasul lui Dumnezeu sau cel puțin așa spun legendele și tradițiile românești. Ca vechime, clopotul a apărut în epoca precreștină și are o vechime de peste 5000 de ani. Clopotul face parte integrantă din cultul creștin.

Părintele Arsenie Papacioc spunea, clopotele nu bat niciodată pentru amuzament. Ele cheamă vii, plâng morții, alungă viforele, împrăștie dracii și trăsnetele. În Epoca Bronzului, toate orașele din China aveau un turn care adăpostea un clopot destinat anunțării orei. Ele băteau și atunci când se produceau calamități naturale.

Clopotele erau utilizate și în armată, fiind prinse de hamurile cailor de luptă imperiali. Clopotele au fost folosite și la împodobirea carului funebru ce l-a purtat pe ultimul drum pe Alexandru cel Mare. Aceste clopote au fost auzite de la mare distanță, după cum spunea Diodor din Sicilia.

Sfântul Antonie utiliza un clopot pentru alungarea spiritelor rele. Cel care a introdus clopotul în creștinism a fost Paulin de Nola, la sfârșitul secolului al IV-lea. Nola a avut un vis în care a văzut niște obiecte cu formă de floare care scoteau sunete melodioase.

Generalizarea clopotelor în partea estică a Europei s-a realizat în secolul al XII-lea. După cucerirea Constantinopolului de către turci, clopotele au fost interzise și a fost utilizată toaca de lemn.

În Evul Mediu, clopotele se trăgeau de trei ori pe zi. Dimineața pentru Fecioara Maria, la prânz, pentru eroii căzuți în războaie și seara, pentru rugăciune și încetarea lucrului.

În secolul al XV-lea, clopotele ating apogeul lor. Într-o biserică din Moscova poate fi văzut un clopot care are o greutate de 65,5 tone. Cel mai mare clopot din lume se află la Kremlin și cântărește 108 tone. El a fost construit în timpul țarului Ivan cel Mare.

Turnarea unui clopot este un procedeu complex și de lungă durată. Metalul este topit la temperaturi de peste 1150 de grade și lăsat să curgă în forma clopotului. Urmează răcirea controlată și perioada de câteva luni în care clopotul trebuie să se maturizeze.

Clopotul CLOPOTUL, GLASUL DOMNULUI

Pentru ca sunetul să fie armonios, clopotul trebuie să aibă o linie curbată perfectă.

loading...
Comments
To Top