Take a fresh look at your lifestyle.

Cleopatra, 5 lucruri mai puțin cunoscute despre regina Egiptului Antic

Cleopatra a fost una dintre cele mai fascinante femei care a trăit pe Terra. A condus Egiptul Antic cu o mână de fier și a încheiat alianțe militare cu cei mai puternici bărbați din timpurile ei. Istoria a construit un mit în jurul Cleopatrei și în ziua de astăzi există foarte multe lucruri necunoscute despre această femeie de fier a Egiptului Antic.

1. Nu avea origini egiptene dar inima da

Unul dintre cele mai fascinante lucruri mai puțin cunoscute despre Cleopatra este că nu avea origini egiptene. Cleopatra a fost fiica lui Ptolemeu al XII-lea. Cleopatra și Ptolemeu au fost membri ai dinastiei macedonene care a guvernat Egiptul de la moartea lui Alexandru cel Mare (în 323 î.Hr.). Deși Cleopatra nu avea sânge egiptean, ea a fost singura din casa ei care a învățat limba egipteană.

Pentru a-și spori influența asupra poporului egiptean, a fost proclamată fiica lui Ra, zeul soarelui la egipteni și fiică a zeiței Isis. La scurt timp, Cleopatra a avut neînțelegeri atât cu fratele cât și cu sora sa, Arsinoe, care au dus în anul 48 î.Hr. la un război civil. Cu toate acestea, Cleoptara a trăit pentru Egiptul Antic și a fost idolatrizată de popor.

2. Nu era chiar atât de frumoasă

Unul dintre cele mai mari mituri, care planează în jurul Cleopatrei, a fost frumusețea sa. Acest aspect este unul discutabil pentru că cărțile de istorie sugerează că această femeie a fost extrem de deșteaptă și mai puțin frumoasă. Ideea că a fost foarte frumoasă a fost indusă de industria filmului de la Hollywood, iar percepția generală a rămas întocmai.

Mai mult de atât, propaganda romană făcută la vremea respectivă s-a îndreptat împotriva Cleopatrei. Era prezentată precum o femeie de moravuri ușoare, care își folosea arma seducției pe cei mai influenți bărbați ai Romei, pentru a-și urmări propriile interese. Probabil că de aici s-a născut ideea că era foarte frumoasă.

Revenind la inteligența sa, cărțile străvechi o descriu precum o femeie incredibil de deșteaptă. Textele antice susțin că a studiat la celebra Bibliotecă din Alexandria și putea să vorbească nu mai puțin de 9 limbi. Acest aspect era unul incredibil pentru vremea respectivă și i-a conferit un statut important în viața politică.

Loading...

A fost Cleopatra frumoasă sau nu? Monezile străvechi, pe care erau sculptate chipul Cleopatrei, pot vorbi de la sine. Ea avea trăsături bărbătești, o bărbie ascuțită și un nas cârn. Unii istorici susțin că nu era deloc frumoasă din cauza acestor trăsături, dar de partea cealaltă, circulă și ideea că aceste trăsături erau în mod intenționat imprimate pe monezile vechi, pentru a-i intimida adversarii Cleopatrei.

3. Seducția o armă cu două tăișuri

Cleopatra a apelat de nenumărate ori la seducție pentru a-și proteja poporul. Ea l-a sedus pe Marc Antoniu în vara anului 40 î. Hr.. Zvonurile susțin că în acea vară Celopatra și Marc Antoniu s-au iubit foarte mult și dragostea lor era atât de mare încât organizau cluburi unde se bea alcool zile în șir.

Revenind la seducție, atunci când s-a petrecut cel de-al doilea război civil și Cleopatra și Marc Antoniu l-au pierdut în fața lui Octavian, aceasta a apelat la toate metodele pentru a-și menține poziția. Textele străvechi susțin că regina învinsă a încercat prin toate metodele să-l cucerească pe Octavian, dar acestea cunoscându-i metehnele nu a cedat avansurilor ei.

4. Caesar şi Cleopatra

La vremea aceea, Roma, cea mai mare dintre puterile vestice, era de asemenea zguduită de un război civil. Chiar în momentul în care Cleopatra se pregătea să-şi atace fratele cu o imensă armată formată din arabi, războiul civil roman a ajuns şi în Egipt. Pompei cel Mare, înfrânt de Iulius Caesar în Grecia, a fugit în Egipt căutând adăpost, însă a fost în 47 î.Hr. ucis de agenţii lui Ptolemeu al XIII-lea. Caesar a ajuns la scurt timp în Alexandria şi, după ce a descoperit moartea duşmanului său, a decis să restabilească ordinea in Egipt. Începând cu secolul precedent, Roma exercitase un control din ce în ce mai mare asupra bogatului regat egiptean, astfel încăt Cleopatra a căutat să-şi atingă scopurile politice intrând în graţiile lui Caesar.

Ea s-a dus la palatul regal din Alexandria şi se spune că i-a fost dusă lui Caesar înfăşurată într-un covor, care i-a fost oferit cadou. Cleopatra, o femeie nu prea frumoasă dar totuşi seducătoare, a atras atenţia puternicului lider roman, acesta fiind de acord să participe la războiul civil egiptean de partea ei. Cleopatra ieşi învingătoare din acest conflict şi rămase la domnie alături de un alt frate de-al sau, Ptolemeu al XIV-lea. Arsinoe, care fusese aliata lui Ptolemeu al XIII-lea în luptă, a fost luată la Roma de Cezar, apoi dusă într-un templu, unde trăi până în anul 41 î.Hr., cănd avea să fie executată din ordinul lui Marc Antoniu.

În iunie 47 î.Hr. Cleopatra a avut un fiu, despre care a pretins că este al lui Caesar şi pe care l-a botezat Caesarion, adică „micul Caesar”. La întoarcerea lui triumfală la Roma, Caesar a fost întâmpinat de Cleopatra şi Caesarion. Sub auspiciile negocierii unui tratat cu Roma, Cleopatra a locuit într-o vilă deţinută de Caesar, situată în afara capitalei. După ce Caesar a fost asasinat în martie 44 î.Hr., Cleopatra s-a întors în Egipt. La scurt timp după intoarcerea Cleopatrei, Ptolemeu al XIV-lea a murit, probabil otravit de sora sa. Regina şi-a adus fiul la domnie alături de ea, sub numele de Ptolemeu Cezarion al Egiptului (Ptolemeu al XV-lea Caesar).

5. Moartea Cleopatrei, o enigmă


Cărțile de istorie expun mai multe variante ale morții Cleopatrei. Cea mai cunoscută, prezentată și în filmele istorice, este cea a sinuciderii. Se spune că regina a cerut un coș cu două vipere. A luat una dintre ele și a băgat-o în sân. Vipera ar fi mușcat-o în dreptul inimii și după o agonie de 3 ore ar fi murit.

O altă variantă susține că regina ar fi fost omorâtă de Octavian, care dorea cu orice preț să scape de ea. Nu se cunoscu detalii exacte cu privire la această moarte, dar există și aici două variante. Prima spune că Octavian ar fi înjughiat-o cu sabia sa, iar cea de-a doua că i-ar fi turnat venin în apa pe care a băut-o.

Se mai spune că ea murise alături de 2 sclave. Alți cercetători cred că sinuciderea prin otravă de șarpe ar fi fost demnă de o regină, dar au dubii în privința acestei metode dată fiind durata scurtă de agonie, susținută de documente.

loading...

Comentariile sunt închise.