Descopera

CIVILIZAȚIA VINCA, TĂRTĂRIA, LEAGĂNUL PRIMEI CIVILIZAȚII A LUMII

România se poate mândri cu o descoperire unică în lume. În localitatea Tărtăria, Alba, au fost descoperite mai multe tăblițe de lut, care conțin cea mai veche scriere din lume.

Povestea tăblițelor începe în anul 1961, când într-un bordei au fost descoperite trei tăblițe de lut cu cea mai veche scriere din lume, 5500 î.Hr.

Multe dintre semnele de pe aceste tăblițe se întâlnesc în alfabetul fenician, etrusc sau grec. În prezent, tăblițele sunt păstrate la Muzeul Transilvaniei din Cluj, fără a fi expuse publicului.

În anul 2009, autoritățile locale au început să-i exproprieze pe cei care aveau teren în zona sitului arheologic. Peste trei hectare de teren au fost săpate și au fost descoperite amulete, săbii, obiecte de ceramică. Toate acestea au fost duse la Muzeul Bruckental din Sibiu.

Până în anii 60, se considera că scrierea sumeriană era cea mai veche din lume. Această descoperire avea să schimbe ordinea cronologică a apariției limbajului scris și însăși localizarea leagănului în care a luat naștere prima civilizație a lumii.

Cele trei tăblițe descoperite au schimbat cursul istoriei. Mulți cercetători au încercat să minimalizeze importanța lor. Au mai fost descoperite 26 de figurine din lut și piatră, o brățară confecționată din scoici și câteva oase umane care aparțineau unui adult.

Atenția a fost acaparată de cele trei tăblițe. Două au formă rectangulară și una rotundă. Scrierea este reprezentată doar pe o parte, iar cele două tăblițe rectangulare prezintă o gaură în mijloc. Două dintre aceste tăblițe sunt acoperite cu semne pictografice care redau texte vechi, cu peste un mileniu anterior celor similare descoperite în Sumer.

Descoperirea este un subiect de controversă printre specialiști. Osemintele descoperite aparțineau unei femei care avea vârsta de 55 de ani. Acum 7000 de ani se atingea foarte greu această vârstă.

tartaria - CIVILIZAȚIA VINCA, TĂRTĂRIA, LEAGĂNUL PRIMEI CIVILIZAȚII A LUMII

Se presupune că femeia era o preoteasă sau un șaman, dat fiind obiectele de cult din jurul scheletului. Tăblițele par să aparțină civilizației Vinca, una dintre cele mai vechi culturi.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top