Ciocolata, cadoul gradinarului paradisului catre primii oameni

Ciocolata, cadoul gradinarului paradisului catre primii oameni

Povestea ciocolatei a început în clipa în care Cristofor Columb a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Nouă. Ele au fost aduse în Europa la începutul secolului al XVI-lea, dar nu s-au bucurat de prea multă atenție pentru că nimeni nu știa ce să facă cu acestea. Câţiva ani mai târziu, la 1520, conchistadorul Hernando Cortez a fost invitat la palatul al conducătorului aztecilor, Montezuma, unde a fost servit cu o băutură preparată din boabe de cacao, numită cacohuaquatl. Cortez a găsit-o prea amară pentru gustul său, dar Montezuma o consuma din abundență pentru că era o băutură sacră. Într-adevăr, cacohuaquatl în limba incașă înseamnăcadoul grădinarului paradisului către primii oameni„, adică a zeului Quetzalcoatl.

Locuitorii Spaniei au început, treptat, să aprecieze miraculosul preparat, servit cu precădere de aristocrație. Ei nu au dezvăluit Europei secretul acestei băuturi timp de un secol. Călugării spanioli au fost cei care au făcut public modul de preparare a acestei băuturi ce a fost rapid apreciată la Curtea Regală din Franța și apoi din Marea Britanie. Abia în secolul al XIX-lea a fost inventată ciocolata pe care o consumăm și în zilele noastre.

ciocolata

Pe lângă faptul că ciocolata este un produs apreciat în întreaga lume, aceasta aduce și anumite beneficii sănătății:

1. Ciocolata este bună pentru inimă. Oamenii care consumă regulat ciocolată prezintă un risc scăzut de a face diverse afecțiuni la inimă.

2. Ciocolata îmbunătăţeşte starea de spirit prin creșterea serotonina din creier. De asemenea, ciocolata este și un afrodiziac renumit.

Loading...

3. Ciocolata reduce riscul atacului de cord la bărbați cu 17%.

4. Cercetătorii italieni au demonstrat că oamenii care consumă ciocolată nu vor suferi la bătrânețe de demență.

5. Ciocolata neagră reduce senzația de foame. Este suficient de a mânca 10 grame de ciocolată pentru ca senzația de foame să dispară pentru o perioadă de timp.

6. Consumatorii de ciocolată trăiesc mai mult decât cei care evită acest aliment.

7. Potrivit statisticilor, în țările în care se consumă mai multă ciocolată există mai mulți laureați ai premiului Nobel.

8. Cacaua posedă un puternic efect antioxidant natural, protejând împotriva oxidării lipo-proteice, ceva mai mult decât alte alimente sau băuturi bogate în antioxidanți polifenolici.

9. Unele studii clinice au demonstrat de asemenea un efect de reducere a tensiunii arteriale și de îmbunătățire a dilatației vaselor de sânge datorate circulației sporite ca urmare a consumului zilnic de ciocolată.

10. Consumul de ciocolată în cantități relativ mari nu crește nivelul colesterolului, ci chiar este indicată o acțiune de scădere a acestuia din urmă.

loading...

Related posts