Mistere

mona-lisa
Mistere

Cine este Mona Lisa?

2views

Potrivit unui istoric de arta italian Mona Lisa este Bianca Giovanna Sforza! O italianca sustine ca a rezolvat missterul Mona Lisei, ca stie cine este este femeia a carui zambet a reusit sa fascineze o lume intreaga.

Istoricul de arta Carla Glori sune ca sigur ca femeia din tabloul Mona Lisa este fiica unui nobil si ca aceasta se numeste Bianca Giovanna Sforza.

Istoricul a ajuns la aceasta descoperire dupa ce a analizat numerele si literele din ochii Mona Lisei cat si pe podul de fundal, chiar deasupra umarului stang.

Analizand atent podul istoricul sdustine ca Da Vinci ar fi pictat cifra 72 pentru ca sa faca o referinta la anul 1942 an in care podul a fost distrus de inundatii.

Acelasi numar 72 se gaseste si in zona dintre sprancene, chiar deasupra nasului. Toate aceste descoperiri au facut ca istoricul sa presupuna ca Bianca a carui tata era un nobil care controla acea parte a podului este celebra Mona Lisa.

Loading...

Mona Lisa

Mona Lisa este o pictură celebră a lui Leonardo da Vinci, realizată în anii 1503-1506, reprezentând o femeie cu expresie gânditoare și un surâs abia schițat.

Natura imaginii redate a făcut subiectul a nenumărate interpretări. În general, se poate spune că vivacitatea și ambiguitatea fizionomiei Giocondei se datorează procedeului de pictură „sfumato”, dând tabloului un aer misterios. Caracteristica principală a portretului este surâsul enigmatic.

Sigmund Freud a interpretat acest surâs ca simbol al atracției erotice a lui Leonardo față de mama sa (Complex Oedip). Identitatea personajului portretizat nu este încă sigură, deși recent cercetătorul Giuseppe Pallanti din Florența tinde să confirme afirmația lui Giorgio Vasari, după care ar fi vorba de Monna Lisa Gherardini, membră a micii nobilimi rurale din Toscana. Cercetări anterioare ajunseseră la concluzia că portretul ar reda figura unei înstărite doamne florentine, Madonna Lisa del Giocondo, al cărei nume ar explica și a doua denumire a tabloului.

mona-lisa

Pictura reprezintă unul din primele portrete pe fondul unui peisaj imaginar. O caracteristică interesantă este că fundalul nu este uniform, partea din stânga este evident la un nivel mai jos decât în dreapta, fiind probabil adăugată mai târziu în cursul realizării compoziției. Tabloul a fost restaurat în mai multe rânduri. Analizele cu raze Röntgen au revelat încă trei straturi de pictură sub cel vizibil.

loading...