Cine a fost Moise? Povestea adevărată

Cine a fost Moise? Povestea adevărată

Cine a fost Moise? Unul dintre cei mai cunoscuți indivizi din nenumăratele tradiții religioase, Moise și-a depășit propriile temeri și nesiguranța pentru a conduce națiunea israelită din robia egipteană. El a fost un profet, un intermediar pentru națiunea israelită luptându-se cu o lume păgână pentru a-i face dorința diviității.

Moise, nume și semnificație

În ebraică, Moise este de fapt Moshe (משה), care provine din verbul „a trage afară” sau „a trage” și se referă la momentul în care a fost salvat de fiica faronului.

L-a deschis şi a văzut copilul: era un băieţaş care plângea. I-a fost milă de el şi a zis: „Este un copil de-al evreilor!”Atunci, sora copilului a zis fetei lui Faraon: „Să mă duc să-ţi chem o doică dintre femeile evreilor ca să-ţi alăpteze copilul?” „Du-te”, i-a răspuns fata lui Faraon. Şi fata s-a dus şi a chemat pe mama copilului. Fata lui Faraon i-a zis: „Ia copilul acesta, alăptează-mi-l şi îţi voi plăti.” Femeia a luat copilul şi l-a alăptat. Copilul a crescut şi ea l-a adus fetei lui Faraon, şi el i-a fost fiu*. I-a pus numele Moise (Scos), „căci”, a zis ea, „l-am scos din ape”.


Exodul

Realizări majore

Există nenumărate evenimente și miracole majore atribuite lui Moise, dar cele mai importante dintre ele includ:

  • A condus poporul israelit departe de sclavia din Egipt
  • I-a îndreptat pe israeliți din pustietate și în țara lui Israel
  • A scris Tora ( Geneza , Exodul , Leviticul , Numerele și Deuteronomul )
  • A fost ultimul om care a avut interacțiuni directe, personale cu Dumnezeu

Nașterea și copilăria

Moise s-a născut în tribul lui Levi lui Amram și Iocheved în timpul unei perioade de opresiune egipteană împotriva națiunii israelite în a doua jumătate a secolului al XIII-lea î.Hr. Avea o soră mai mare, Miriam , și un frate mai mare, Aharon (Aaron). În această perioadă, Ramses al II-lea a fost Faraon din Egipt și a decretat că toți copiii de sex masculin născuți de evrei ar trebui să fie uciși.

Cine a fost Moise

După trei luni de încercare de a ascunde copilul, într-un efort de a-și salva fiul, Yocheved l-a pus pe Moise într-un coș și la trimis pe Nil. Pe faleza Nilului, fiica lui Faraon l-a descoperit pe Moise, l-a scos din apă și a promis să-l crească în palatul tatălui său. A angajat o asistentă din țara israelită pentru a avea grijă de băiat, iar acea asistentă nu a fost nimeni alta decât mama proprie a lui Moise, Yocheved.

Cine a fost Moise – Maturitate

Un incident tragic l-a determinat pe Moise să ajungă pe crucea lui Faraon, care a căutat să-l omoare pentru uciderea unui egiptean. Drept urmare, Moise a fugit în deșert unde s-a așezat împreună cu Madianii și a luat o nevastă din seminția lui Zipporah, pe fiica lui Yitro (Jethro) . În timp ce se ocupa de cireada lui Yitro, Moise a văzut un tufiș arzător pe Muntele Horeb.

Este momentul în care Dumnezeu l-a contactat pe Moise pentru prima dată, spunându-i lui Moise că a fost ales să-i elibereze pe israeliții de tirania și sclavia egiptenilor. Moise a fost în mod evident surprins, răspunzând,”Cine sunt eu ca să mă duc la Faraon și să iau pe copiii lui Israel din Egipt?” (Exodul 3:11).

Dumnezeu a încercat să-i dea încredere în elaborarea planului său, referindu-se la faptul că inima lui Faraon va fi întărită și că sarcina va fi dificilă, dar că Dumnezeu va face mari minuni pentru a-i elibera pe israeliții.

Exodul

La întoarcerea lor în Egipt, Moise și Aharon i-au spus lui Faraon că Dumnezeu a poruncit ca să-i elibereze pe israeliți din robie, dar el a refuzat. Nouă plăgi au fost aduse în mod miraculos asupra Egiptului, dar faraonul a continuat să reziste eliberării națiunii. A zecea rană a fost moartea copiilor întâi născuți din Egipt, inclusiv fiul faraonului, și, în cele din urmă, el a fost de acord să-i lase pe israeliți să plece.

Israeliții au părăsit Egiptul, dar Faraon și-a schimbat ideile cu privire la eliberare și i-a urmărit agresiv. Când israeliții au ajuns la Marea Roșie, apele au fost despărțite în mod miraculos pentru a permite israeliților să treacă în siguranță. Când armata egipteană a intrat în apele despărțite, acestea s-au închis și atunci au murit foarte mulți soldați.

Legământul

După săptămâni de rătăcire în pustietate, israeliții, conduși de Moise, ajung pe Muntele Sinai, unde au primit Tora. În timp ce Moise se află pe vârful muntelui, Dumnezeu îi oferă Cele Zece Porunci.

După acceptarea legământului de către israeliți, Dumnezeu decide că nu este momentul să-i lase în țara lui Israel. Rezultatul este că israeliții rătăcesc cu Moise timp de 40 de ani, învățând numeroase lucruri despre viață.

Moartea sa

Din nefericire, Dumnezeu poruncește ca Moise să nu intre în țara lui Israel. Motivul pentru aceasta este că, când poporul s-a ridicat împotriva lui Moise și a lui Aharon.

„Ia* toiagul şi cheamă adunarea, tu şi fratele tău Aaron. Să vorbiţi stâncii acesteia în faţa lor, şi ea va da apă. Să le scoţi** astfel apă din stâncă şi să adăpi adunarea şi vitele lor.” Moise a luat toiagul dinaintea* Domnului, cum îi poruncise Domnul. Moise şi Aaron au chemat adunarea înaintea stâncii. Şi Moise le-a zis: „Ascultaţi*, răzvrătiţilor! Vom putea noi oare să vă scoatem apă din stânca aceasta?” Apoi Moise a ridicat mâna şi a lovit stânca de două ori cu toiagul. Şi a ieşit apă* din belşug, aşa încât a băut şi adunarea şi au băut şi vitele. Atunci, Domnul a zis lui Moise: „Pentru că n-aţi* crezut în Mine ca să Mă sfinţiţi** înaintea copiilor lui Israel, nu voi veţi duce adunarea aceasta în ţara pe care i-o dau.”

Moise moare chiar înainte ca israeliții să intre în țara promisă.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)