Take a fresh look at your lifestyle.

Cine a fost adevaratul William Shakespeare?

Romeo şi Julieta, Henric al V-lea sau Visul unei nopți de vară sunt doar câteva dintre celebrele opere literare semnate William Shakespeare, cel mai mare scriitor englez. În jurul acestui scriitor s-au născut diverse controverse, adevărate teorii ale conspirației, care au încercat de-a lungul timpului să explice cine a fost cu adevărat William Shakespeare.

Există numeroși critici literari care nu cred că William Shakespeare s-a aflat în spatele celor mai importante opere literare, ci un alt personaj. Lipsa dovezilor despre existența sa, altele decât în piesele sale, este oare o dovadă clară a faptului că a fost inventat? Cum pot fi explicate cunoștințele extinse de geografie şi limbi străine ale lui Shakespeare când el a avut parte de o educație mai mult decât modestă? Aceste întrebări nasc adevărate controverse atunci când este expus în lumina reflectoarelor cel mai mare dintre scriitorii englezi.

Christopher Marlowe este unul dintre candidații propuși ca fiind adevăratul autor din spatele operelor semnate William Shakespeare. El a fost un poet din secolul al XVI-lea şi autor apreciat al tragediilor elisabetane. A murit în anul 1593, fapt care îl împiedica să fie adevăratul autor al operelor lui Shakespeare, dar există voci care susțin că și-ar fi înscenat propria moarte ca să nu fie arestat pentru blasfemie şi pentru a se ascunde de recuperatorii de datorii care intenționau să-l ucidă. Din umbra anonimatului, ajutat de copistul Thomas Walsingham, Marlowe ar fi scris celebrele opere. Un astfel de aranjament ar explica foarte bine de ce primele schițe dramatice ale lui Shakespeare erau aproape perfecte.

Sir Francis Bacon este un alt personaj pe care unii îl considera adevăratul Shakespeare. Aluziile la duplicitatea sa au fost prezentate precum dovezi ale identității sale ascunse. Se mai vehiculează că şi-a însușit acest pseudonim deoarece descendența să aristocratică nu i-ar fi permis niciodată să se bucure de adevărata faima literară. Se spune că singurul caiet al lui Shakespeare descoperit vreodată a fost Promus a lui Bacon.

Să fi fost Henry Neville, o rudă îndepărtată a lui Shakespeare, poreclit Falstaff, personaj care apare în ultimele trei dintre piesele sale?

Loading...

S-a mai spus că Shakespeare nu ar fi fost o femeie, în persoana reginei Elisabeta I, o femeie extrem de inteligentă. Nu se poate preciza cu exactitate dacă Shakespeare a existat cu adevărat, sau doar a fost un pseudonim în spatele căruia s-a ascuns un alt personaj important din literatură engleză. Toate aceste supoziții şi speculații nu fac decât să confirme faptul că atunci când talentul există prea puțin mai contează persoana care semnează o operă literară.

loading...