Descopera

Cinci planete misterioase din sistemul nostru solar

De-a lungul timpului au existat diverse teorii cu privire la planete misterioase din sistemul nostru solar. Astronomii au încercat să ofere diverse explicații, poate și din dorința de a rămâne cu orice preț în istorie. Probabil că acesta este și motivul pentru care, în prezent, suntem martorii unor legende despre planete fie invizibile sau chiar misterioase. Pentru a înțelege mai bine cum s-au născut legendele cu privire la anumite planete din sistemul nostru solar am efectuat un top, după cum urmează:

1. Vecinul lui Uranus

În secolul al 19-lea, unii astronomi independenți au observat că orbita planetei Uranus este deviată din motive necunoscute. S-a presupus că acest lucru este cauzat de existența unui alt obiect major care se află în apropierea lui Uranus. Nu putea să fie altceva decât o altă planetă, dar era invizibilă pentru vremea respectivă.

În 1843, astronomul britanic John Couch Adams a prezis existența unei alte planete și doi ani mai târziu, Urbain Le Verrier, vorbea despre planeta invizibilă. În realitate, planeta invizibilă a fost descoperită și în urma unor discuții la nivel global a fost numită Neptun. Ea fusese observată încă din 1612 de Galileo Galilei, care a crezut că este doar o stea.

2. Planeta X

planete - Cinci planete misterioase din sistemul nostru solar

Această poveste a început odată cu descoperirea planetei Neptun, când oamenii de știință au observat că orbita sa în jurul Soarelui este deformată. Atunci au presupus că o altă planetă se află dincolo de Neptun și au început vânătoarea unei planete misterioase pe care au numit-o și X.

loading...

În 1930 a fost descoperită și Planeta X, care a fost numită Pluto. Abia în 1078, un astronom a realizat că Pluto este mult prea mică pentru a afecta orbita lui Neptun, fapt pentru care a reînviat teoria Planetei X. Nu a fost niciodată găsită, fapt pentru care și în ziua de astăzi mai este căutată.

3. Misterioasă planetă Nibiru

Isteria cu privire la existența acestei planete s-a născut în 1995, când un om de știință a anunțat că sfârșitul lumii va surveni atunci când Terra se va ciocni cu o planetă invizibilă, pe care a numit-o Nibiru. Traducerea eronată a textelor sanscrite a fost efectuată de către scriitorul american Zecharia Sitchin. Potrivit acestor traduceri, o planetă misterioasă, numită Nibiru urma să se ciocnească cu Terra.

Acest fapt nu s-a întâmplat, iar Nibiru nu există, dar cu toate acestea există mulți iubitori ai teoriei conspirației care cred că Nibiru, mai devreme sau mai târziu își va face apariția.

4. Planeta Tyuhe

planete2 - Cinci planete misterioase din sistemul nostru solar

În 1999, doi astronomi de la Universitatea Louisiana din Lafayette au atras atenția cu privire la o planetă misterioasă, care se află la marginea sistemului nostru solar. Ei au numit-o Tyuhe și este de circa 4 ori mai mare decât Jupiter.

Johnny Mathis şi Daniel Uitmir susțin că în Norul lui Ort, locul din care se nasc cometele, se află o planetă impresionat de mare, ai cărei orbită este destul de ciudată. Iubitorii teoriei conspiraționiste au făcut imediat o stranie legătură între această planetă și Nibiru.

5. Planete gigante

În martie 2012, astronomul Gomes Rodney, de la Observatorul Național al Braziliei din Rio de Janeiro, a prezentat modele computerizate prin care a încercat să demonstreze că există planete gigante la marginea sistemului nostru solar. Aceste planete sunt de dimensiunea lui Neptun și nu respectă orbita clasică cu care suntem obişnuiţi. Dacă aceste planete există cu adevărat nu putem să precizăm deocamdată pentru că nu există dovezi clare cu privire la acest fapt.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top