Cinci adevaruri despre antisemitism si exterminarea in masa a evreilor

  • Holocaustul este o desemnare binecunoscuta a genocidului evreilor?

TermenulHolocaust” s-a impus publicului larg pentru prima dată în anul 1979, când un serial cu acelaşi nume a fost difuzat la televizor. Cuvântulholocaust” reprezintă traducerea greacă a unui cuvânt din Noul Testament care desemnează o victimă a unui incendiu,care transforma direct în fum”.

Această noţiune era cunoscută şi înainte de 1979 în Statele Unite, dar mai folosit era cuvântulgenocid” pentru a desemna moartea evreilor din Al Doilea Război Mondial. Evreii niciodată nu l-au denumit holocaust cihaşoa”, care semnifica exterminare.

  • Antisemitismul era îndreptat împotriva tuturor semiţilor?

În secolul XIX, rasişti celebri precum Arthur Graf Gobineau  şi Houston Steward Chamberlaine au promovat ideea rasei inferioare semite. Teoretic erau menţionate şi alte grupe, precum arabii sau maltezi, practic toţi antisemiţii erau orientaţi doar împotriva evreilor.

Teoriile semite serveau exclusiv pentru evreii care se botează, dacă o persoană avea nume evreiesc dar nu era boteza atunci scăpa de furia acestor teorii.

  • Exterminarea evreilor a fost hotărâtă la conferinţa de la Wannsee?

Nu există o hotărâre anume a oficialilor germani cu privire la exterminarea evreilor. Hitler a cerut în repetate rânduri să fie rezolvată problema evreilor, iar NS a pus în practică această idee. Sintagmasoluţia finală în problema evreilor” a fost folosită încă de la începutul anului 1941, în timp ce conferinţa de la Wannsee s-a ţinut pe 20 ianuarie 1942, dată la care se înregistrau peste 320.000 de evrei omorâţi.

Loading...

Totuşi niciun document nu indică proporţiile acestui genocid uman decât cele ce provin de la celebra conferinţă.

  • Majoritatea evreilor au murit în lagărele de concentrare?

Exterminarea sistematică a evreilor a început în anul 1941. Până atunci teroarea impusă a determinat că 300.000 de evrei să fugă din Germania din totalul de 560.000. Ce este drept această practică era permisă doar celor care aveau destui bani şi care aveau un permis de emigrare într-o ţară gazda. În 1939 trecerea graniţelor a devenit imposibilă, iar dintre cei 6 milioane de evrei ucişi majoritatea proveneau din Polonia, peste 3 milioane, iar restul din Rusia.

Evreii au fost ucişi peste tot pe unde erau prinşi, dar cu precădere în lagărele de concentrare,

  • Regele Cristian al X-lea i-a ferit pe evreii danezi de  purtarea unei stele?


Acea ameninţare făcută de regele Cristian al X-lea (1870-1947) atunci când evreii danezi au fost obligaţi să poarte o stea  reprezintă doar o parte din adevăr. Guvernul danez le-a explicat ocupatorilor că ei nu vor lua nicio măsură împotriva compatrioţilor lor evrei. Naziştii au suportat această situaţie timp de 2 ani, iar atunci când ordinul de deportare al evreilor a fost dat în 1943, poporul danez a reuşit printr-o acţiune nocturnă şi învăluită în foarte mult mister, să sprijine fugă a celor 7000, din cei 7500, de evrei danezi în Suedia.

Pentru mai multe articole și discuții interesante, te invitam în grupul nostru de Facebook! 

loading...