CIMITIRUL, LOCUL UNDE NE ÎNTÂLNIM CU ETERNITATEA

Orașul luminilor strălucește și vibrează deasupra unui gigant mormânt. Rămășițele a șase milioane de oameni sunt aranjate în pereți de oase și cranii. Așa arată catacombele din Paris.

Pentru că cimitirele din Paris erau neîncăpătoare, pământul mustea de cadavre, întregul oraș mirosea ca un imens abator, iar oamenii începuseră să se îmbolnăvească, trebuia găsită o soluție.

În anul 1786 este demarat proiectul numit Catacombe. Rămășițele parizienilor sunt mutate în subteran. Catacombele au fost numite imperiul morții.

În prezent, se pot vizita doi kilometri din aceste catacombe. În realitate, există sute de kilometri de tuneluri umplute cu milioane de oseminte. Catacombele sunt construite pe locul unor vechi cariere romane.

Ludovic al XVI-lea a hotărât ca cimitirele să fie mutate în catacombe. Mutarea a durat mai bine de 12 ani. În interiorul tunelurilor există afișe cu anunțul, oprește-te, aici este tunelul morții.

Mulți curioși s-au aventurat în încrengătura de tuneluri, unii sfârșind în catacombe, pentru că nu au mai găsit drumul de întoarcere.

În catacombe, oasele sunt grupate în funcție de cimitirul de unde provin. Unele sunt stivuite de-a lungul zidurilor, altele în formă de cruce.

Și Bucureștiul are povestea lui macabră. În Piața Universității au fost descoperite cavouri cu oseminte de adulți și copii. Au fost descoperite 40 de schelete cu o vechime de peste 400 de ani.

Istoricii susțin că Bucureștiul era precum un sat. Câteva case și de jur împrejur pădure până la Ploiești. Prima stradă s-a numit Cureaua lui Carol, actualul DN1. Un drum îngust ca o curea.

Bucureștiul a fost prost construit de la început, din dorința otomanilor de a fi cât mai aproape de Giurgiu.
Centrul era redus ca suprafață și de jur împrejur erau mahalale înconjurate de cimitire. În zone precum Plumbuita, Lacul Morii, Casa Poporului, Crângași au fost descoperite mii de oseminte.

În cultura occidentală există credința că cel care a murit trebuie îngropat în pământ, la o adâncime de doi metri. Cultura asiatică deviază de la acest concept. În China, Indonezia, Filipine există cimitire suspendate. Sicriele sunt suspendate pe stânci, pe locuri inaccesibile.

Acest obicei a pornit din dorința de a feri sicriele de animale. Grupurile de sicrie suspendate dau fiori celor care trec prin zonă.
În Italia, există Biserica Morților sau Chiesa dei Morti și este locul perfect pentru întâlnirea cu eternitatea. Biserica adăpostește o colecție impresionantă de mumii.

catacombe 2 1 - CIMITIRUL, LOCUL UNDE NE ÎNTÂLNIM CU ETERNITATEA

Se pare că în biserică există o formă de mucegai care absoarbe umezeala, astfel încât corpurile păstrate aici au trecut printr-un proces de mumificare naturală.

loading...

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns