CIMITIRUL BELLU, MUZEUL MUT

Monumentul familiei Poroinianu din cimitirul Bellu este unul dintre cele mai impunătoare. Lucrarea întruchipează un bărbat care plânge lângă trupul neînsuflețit al unei fete.

Constantin Poroinianu a trăit în secolul al XIX-lea și era un latifundiar originar din Oltenia. În tinerețe, a avut o aventură la Paris, relație din care a rezultat o fetiță.

Este obligat de tatăl său să se întoarcă în România, unde va prelua afacerile tatălui său și se va căsători. La scurt timp, el va deveni tatăl unui băiat.

Fiul său, așa cum era tradiția, merge la Paris pentru studii. Se îndrăgostește nebunește de o tânără pe care o aduce în România pentru a o prezenta părinților și a se căsători.

Cei doi tineri află că sunt frați după tată. Se sinucid într-o cameră de hotel din București. La scurt timp, Constantin Poroinianu se sinucide și el.

Cimitirul Bellu s-a format în urma deciziei din anul 1820 care prevedea ca morții să fie îngropați la marginea orașului și nu lângă bisericile din oraș, pentru a se evita epidemiile de ciumă și holeră.

Prima înmormântare oficială în cimitirul Bellu, a fost în anul 1859, când primarul C A Rosetti și-a înmormântat fiica în vârstă de trei ani.

La intervenția primarului Rosetti, Barbu Bellu va dona terenul pe care se afla o grădină de portocali. În anul 1855 încep amenajările terenului. Trei ani mai târziu, cimitirul funcționează legal și cei înhumați în oraș sunt transferați în cimitirul Bellu.

Vechile familii boierești încep să-și aducă osemintele rudelor în cimitir. Terenurile familiei Bellu se întindeau de la Piața Chirigii, până la Șoseaua Viilor.

Familia Bellu a donat statului român și clădirea Academiei. În anul 1930, Eliza Bellu donează statului conacul și moșia din Urlați.
Conacul este situat la ieșirea din Urlați și are o poveste tragică. George Bellu, fiul lui Barbu Bellu, a fost căsătorit cu Odette, o franțuzoaică de o frumusețe rară. Cu toate acestea, George o înșela.

După venirea comuniștilor, Odette a trăit într-o locuință de serviciu de lângă conac. A murit în anul 1980, când avea 92 de ani. Și-a pus capăt zilelor, s-a sinucis pentru că nu a mai suportat umilința și sărăcia.

CIMITIRUL BELLU - CIMITIRUL BELLU, MUZEUL MUT

Odette nu și-a găsit liniștea nici după moarte. Sufletul ei s-a întors în conacul unde a trăit alături de George Bellu. Din conac se aud zgomote ciudate iar în preajma catacombei care pe vremuri ducea la vie este o răcoare sinistră, iar dinăuntru se aud gemete.

loading...

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns