Sanatate

Cifrele groazei. Cantitatea imensă de zahăr din băuturile răcoritoare! Oare de ce facem diabet?

Colegiul Pacientilor a realizat cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, primul studiu privind continutul de zahar al bauturilor racoritoare din Romania, studiu care va fi reeditat anual.

Este cunoscut faptul ca foarte multe dintre alimentele pe care le consumam zilnic contin zahar adaugat, cea mai comuna sursa fiind bauturile racoritoare si sucurile de fructe.

“Acest studiu face parte din campania de informare a populatiei si cresterea gradului de constientizare asupra factorilor de risc ca urmare a consumului de produse alimentare si bauturi racoritoare cu continut mare de zahar. Studiul a fost realizat cu ajutorul voluntarilor asociatiei, studenti la medicina, in perioada octombrie-noiembrie 2017” a declarat dna. Marilena Nicolae, director de operatiuni a Colegiului Pacientilor

La acest studiu s-a avut in vedere analiza cantitatii de zahar regasita in compozitia celor mai cunoscute bauturi racoritoare existente in supermarket, informatiile fiind preluate de pe etichetele produselor si site-urile producatorilor.

In ceea ce priveste continutul de zahar, conform rezultatului studiului, cele mai dulci bauturi racoritoare sunt Cappy de pere, avand un continut de 14,5 g zaharuri/100ml, urmat de Fanta Madness si Santal de struguri cu 14,3g, respectiv 14 g zaharuri/ 100ml. Pe locurile urmatoare se situeaza Mirinda de struguri cu un continut de 13,8 g zaharuri/100ml, Regal Thai fructul pasiunii cu 13.7g zaharuri/100ml si Santal nectar de piersici cu 13.6g zaharuri/ml produs.

zahar - Cifrele groazei. Cantitatea imensă de zahăr din băuturile răcoritoare! Oare de ce facem diabet?

Din tabelul de mai jos se poate observa, ca in top 10 bauturi racoritoare care contin cel mai mult zahar, sunt si sucurile asa zis “naturale”, sucuri de fructe, precum Santal strugure, Santal nectar de piersici, Granini juice& nectar coacaze, Pfanner de zmeura, toate cu un continut de zaharuri de peste 13g/100ml produs.

Nr crtProducatorDenumire ProdusCantitate Zahar(g)/100ml
1Coca ColaCappy Pere14.5
2Coca ColaFanta Madness14.3
3Parmalat RomaniaSantal strugure zmeura14
4Pepsi CoMirinda struguri13.8
5distribuitoriRegal Thai fructul pasiunii13.7
6Parmalat RomaniaSantal piersici nectar13.6
7Coca ColaCappy Pulpy piersici13.4
8Coca ColaFanta exotic13.2
9Parmalat RomaniaSantal rodie13.1
10United Romanian Breweries BereprodGranini juice &nectar coacaze13
10Pepsi CoMontain Dew13
10Cyrom RomaniaPfanner zmeura13
10Romaqua Group BorsecGiusto struguri13
10Perla Harghitei SAAllegria piersica13

Constatam ca o doza de fanta madness 330 ml contine 47.19 g zaharuri, in timp ce un Snikers de 75 g contine 45 g zaharuri.

 

In medie sucurile “naturale” contin 12.85g zaharuri/100ml, bauturile carbogazoase si necarbogazoase 12.6 g zaharuri/100ml, iar sucurile pentru copii 10.61 g zaharuri/100ml produs,

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda consumul a cel mult 6 lingurite (30g) de zahar pe zi pentru un adult sic el mult 3-4 lingurite pentru copii.

Acesta este clasamentul bauturilor racoritoare in functie de continutul de zahar, impartite pe categorii:

  • Bauturi racoritoare carbogazoase
Nr crtProducatorDenumire ProdusCantitate Zahar(g)/100ml
1Coca ColaFanta Madness14.3
2Pepsi CoMirinda struguri13.8
3Coca ColaFanta exotic13.2
4Pepsi CoMontain Dew13
5Perla Harghitei SAAllegria piersica13
6European DrinksFrutti Fresh-struguri12.9
7Coca ColaSchweppes Bitter Lemon12.6
8distribuitoriLoux limonada12
9distribuitoriLaimon fresh11.8
10Pepsi Co7 up11.6
  • Bauturi racoritoare necarbogazoase
Nr crtProducatorDenumire ProdusCantitate Zahar(g)/100ml
1Coca ColaCappy Pere14.5
2distribuitoriRegal Thai fructul pasiunii13.7
3Coca ColaCappy Pulpy piersici13.4
4Romaqua Group BorsecGiusto struguri13
5Coca ColaCappy Pulpy grapefruit12.1
6Coca ColaCAPPY Nectar de piersici12
7Romaqua Group BorsecGiusto soc si lamaie12
8distribuitoriRegal Thai mango12
9Pepsi CoPrigat merisoare Nectar11.8
10Pepsi CoPrigat capsuni si banane11.6
10Pepsi CoPrigat visine11.6

 

  • Bauturi racoritoare naturale
Nr crtProducatorDenumire ProdusCantitate Zahar(g)/100ml
1Parmalat RomaniaSantal strugure zmeura14
2Parmalat RomaniaSantal piersici nectar13.6
3Parmalat RomaniaSantal rodie13.1
4United Romanian Breweries BereprodGranini juice &nectar coacaze13
5Cyrom RomaniaPfanner zmeura13
6Parmalat RomaniaSantal nectar de pere12.9
7United Romanian Breweries BereprodGranini juice& nectar piersica12.8
8Tymbark MaspexTymbark nectar piersici12.2
9United Romanian Breweries BereprodGranini-visine12.2
10Mega ImageGusturi Romanesti-suc natural de mere11.7

 

  • Bauturi  racoritoare pentru copii
Nr crtProducatorDenumire ProdusCantitate Zahar(g)/100ml
1Tymbark MaspexTedi multivitamine12.4
2Tymbark MaspexTedi morcov portocala mar11.8
3Tymbark MaspexTymbark portcale11.1
4Cyrom RomaniaCapri Sonne Safari fruits11
5Cyrom RomaniaCapri Sonne Mystic Dragon10.4
6Cyrom RomaniaCapri Sonne Orange10.1
7Tymbark MaspexTymbark fructe de padure10.1
8distribuitoriDisney Minnie Mouse10
9distribuitoriDisney Cars10
10DistribuitoriSan Benedetto Baby Drink9.9

Consumul frecvent de alimente si bauturi  cu continut ridicat de zahar duce la probleme grave de sanatate cum ar fi : riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, obezitatea, care conduce la randul sau la alte afectiuni, hipertensiune arteriala si diabet zaharat.

Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia asupra prevalentei in crestere a diabetului zaharat la toate grupele de varsta.

Statisticile arata ca Romania se afla printre tarile cu cea mai mare prevalenta a diabetului zaharat, 11.6% ( la populatia intre 20 si 79 ani),conform Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice in 2014.

Specialistii avertizeaza si o crestere alarmanta in ultimii ani a obezitatii infantile in Romania. Principala cauza pentru care s-a ajuns la astfel de situatii ingrijoratoare este lipsa educatiei nutritive in randul populatiei.

“Diabetul zaharat este o boala cronica complexa care necesita ingrijiri medicale costisitoare si genereaza costuri foarte mari pentru sistemul medical si asa cronic subfinantat. Limitarea consumului de zahar ar fi un pas important pentru schimabarea stilului de viata.” a declarat dl. Dorin Rata, presedintele sucursalei Colegiului Pacientilor Timis

Asociatia Colegiul Pacientilor a cerut Ministerului Sanatatii taxarea urgenta a produselor cu continut mare de zahar, astfel incat sa se reduca consumul masiv de zahar.

“Colegiul Pacientilor insista asupra urgentei unei astfel de reglementari cu privire la taxarea produselor cu continut mare de zahar,  care ar avea dublu rol si anume educativ dar si de sustinere a sistemului public de asigurari de sanatate care nu face fata nevoilor pacientilor”, a declarant dl.Cristian Sas, presedintele asociatiei.

Sursa: Jurnalul

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top