Cifra trei, una dintre cheile Universului

Cifra trei, una dintre cheile Universului

Despre trei se spune că este cea mai enigmatică cifra care are semnificaţii profunde privind Universul și Pământul. Încă din cele mai vechi timpuri, marii gânditori au încercat să descifreze misterul.

Cifra trei a fost analizată din punct de vedere spiritual, religios și s-a ajuns la concluzia că este o cifră perfectă cu multe conotaţii.

Religia și cifra trei

Creştinii o asociază cu Sfânta Treime, care la fel ca și triunghiul reprezintă divinitatea, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Trinitatea rămâne un concept pe care umanitatea nu l-a înțeles pe deplin. Biblia ne spune că Tatăl este Dumnezeu, ca Iisus este Dumnezeu, ca Sfântul Duh este Dumnezeu.

Pe de altă parte, Biblia ne învaţă că există un singur Dumnezeu, o neconcordanţă cu existența Trinităţii. În Biblie, cifra trei apare în mai multe situații simbolice. Iisus a înviat de trei ori, a fost ispitit în deșert de trei ori, a căzut de trei ori în timp ce-şi cara crucea spre Golgota.

Anticii și cifra trei

Numeroase culturi antice au creatorii sub forma Trinităţii. Babilonienii aveau trei zei creatori, Bel, Anu și Ea. Și egiptenii antici aveau trei zei creatori, Osiris, Horus și Set. Aceeași situație la persani și romani.

Cifra trei și viața

Omul este creat din trei părți, corpul, mintea și sufletul. Corpul este partea fizică, mintea este un fenomen abstract, iar sufletul este suflarea lui Dumnezeu asupra vieții.

Lumea este compusă din trei elemente, cer, iad și pământ. În iad exista trei judecători. Cerberul, paznicul iadului, este un câine cu trei capete. Și paradisul este format din trei zone. Humata este regiunea gândurilor, Hakhta, zona vorbelor bune și Huvarishta, zona faptelor bune.

Apariţiile biblice și cifra trei

Înainte de potop erau cunoscuți trei mari patriarhi, Abel, Enoh și Noe. După potop, Biblia menţionează alți trei patriarhi, Avraham, Isaac și Iacob. Iisus s-a rugat în grădina Ghetsimani de trei ori înainte de a fi prins și trei au fost martorii transfigurării sale. Iisus a stat pe cruce trei zile și trei nopţi, înainte de a urca la ceruri.


Ne găsești pe Facebook, pe pagina Cultură Generală, pe Grupul Cunoașterii sau pe canalul de Youtube, Efemeride TV!


 

Loading...
CATEGORIES