Cicoarea – „vindecătorul” de pe marginea drumului

Este cunoscută din antichitate: în Egiptul antic era cultivată ca plantă medicinală, fiind folosită pentru tratarea bolilor hepato-biliare și renale. În zilele noastre, rădăcina de cicoare comună este un foarte popular înlocuitor de cafea, iar părțile aeriene sunt folosite în scop medicinal sau culinar (frunzele bazale, cu un gust ușor amărui, se folosesc în salate asortate, precum și în pregătirea unor mâncăruri specifice bucătăriei franceze și italiene. 

Iată câteva lucruri interesante despre rădăcina de cicoare și beneficiile acestei plante:

Rădăcina de cicoare are numeroase beneficii

Cicoarea este cultivată pentru rădăcinile sale din care se extrage un surogat de cafea. Această plantă are o arie mare de răspândire în pășuni și fânețe, în locuri necultivate, pe marginea drumurilor, căilor ferate și șanțurilor, pe marginea apelor curgătoare, din zona de câmpie până în cea de deal și munte. În scopuri medicinale de la această plantă se întrebuințează părțile aeriene (Herba Cichorii) ce se recoltează în prima perioadă de înflorire a plantei, in lunile iulie-august, când tulpinile nu au apucat încă să se întărească, rădăcinile se recoltează în lunile septembrie-octombrie. Rădăcina de cicoare este plină de vitamina A, B, C, E si K, dar și de potasiu, calciu, fosfor, cupru, zinc și magneziu. Rădăcina de cicoare are numeroase beneficii. De exemplu, rădăcina de cicoare are și inulină, care scade riscul apariției cancerului de colon și menține oasele sănătoase.

Scade colesterolul – rădăcina de cicoare și beneficiile acestei plante

Printre beneficiile rădăcinii de cicoare se numără și faptul că această plantă este indicată și pentru cei care vor să aibă un nivel mai scăzut al colesterolului, stimulând și sistemul imunitar și potolind bolile intestinale, datorită faptului că alungă bacteriile periculoase.

În plus, rădăcina de cicoare are printre beneficii și faptul că are puterea de a crește apetitul, stimulând secreția bilei și a urinei. Pe de altă parte, rădăcina de cicoare are printre beneficii și faptul că  este folosită pentru ameliorarea gutei, a infecțiilor pielii, a febrei, te poate scăpa de greață. De asemenea, printre beneficiile rădăcinii de cicoare se numără și faptul că această plantă este indicată în problemele ficatului.

Loading...

Prin faptul că sunt anorexigene și laxative, rădăcinile de cicoare, sub formă de decoct, sunt indicate în obezitate   Preparatele din rădăcini de cicoare se recomandă în cazul unor afecțiuni digestive (gastrite, hepatite, boli ale vezicii biliare, staze sau spasme hepato-biliare, constipați, enterocolite ușoare, helmintiaze (viermi intestinali), hemoroizi),  metabolice (ateroscleroză, diabet, rată metabolică scăzută) sau cutanate (acnee, furunculoză). De asemenea, printre beneficiile rădăcinii de cicoare se regăsește și faptul că este extrem de eficientă după boli (convalescență) sau după ce   s-a consumat o hrană necorespunzătoare, ea reface digestia și ajută la eliminarea toxinelor.

cicoarea

Atunci când vorbim despre beneficiile rădăcinii de cicoare trebuie să amintim și faptul că această plantă este un excelent adjuvant, în insomnie, melancolie, nevroză.

clicksanatate.roloading...