The news is by your side.

Cicoarea, pansamentul ficatului

0

Cicoarea comună este o plantă erbacee, perenă, comestibilă, care aparține genului Cichorium din familia Asteraceae. Este cunoscută din antichitate: în Egiptul antic era cultivată ca plantă medicinală, fiind folosită pentru tratarea bolilor hepato-biliare și renale. În zilele noastre, rădăcina de cicoare comună este un foarte popular înlocuitor de cafea, iar părțile aeriene sunt folosite în scop medicinal sau culinar (frunzele bazale, cu un gust ușor amărui, se folosesc în salate asortate, precum și în pregătirea unor mâncăruri specifice bucătăriei franceze și italiene.

Cicoarea este un tonic depurativ şi diuretic, folosit drept coleretic, colagog, mărind şi fluidificând secreția biliară a ficatului, antianemic, remineralizant, vermifug şi laxativ.

Denumiri populare: cioară, cicoare de câmp, andiva, cicoare de vară, cicoare amară, cicorie amară, cocita, doruleț, dudău, floarea secarei, încingătoare.

Ecologie şi răspândire: este o plantă uşor adaptabila ce adevereşte prezența ei pretutindeni, în câmpie, prin pajişti, pe marginea drumurilor, şi a căilor ferate, în poienele din pădure, are cerinţe mari faţă de umiditate şi luminozitate, prefera solurile cu textură mijlocie sau uşoară, fertile, profunde cu reacție neutră.

În scopuri medicinale pot fi utilizate părțile aeriene, care se recoltează în prima parte a perioadei de înflorire a plantei, în lunile iulie-august, când tulpinile nu au intrat în faza de lignificare. Pentru că produsul să fie de calitate superioară se taie şi rozeta de frunze bazale. Rădăcinile se recoltează în septembrie-octombrie.

cicoare Cicoarea, pansamentul ficatului

Boli în care se utilizează: în furunculoză și acnee (sub formă de ceai, în asociaţie cu rădăcină de brusture şi iarba de trei fraţi pătaţi). În angiocolite, dischinezii biliare, constipaţii cronice, în alimentație plantă este cultivată pentru prepararea cafelei de cicoare cu proprietăți gastrice.

Uz intern: angiocolita, colecistită, tuse, insuficientă cardiacă, seboree.

Uz extern: vindecarea rănilor şi tăieturilor.

Reţete: Decoct 2 linguriţe de rădăcina mărunţite în 200ml apă rece, se fierbe 5 minute, se bea călduţ în 3 reprize, înainte de mesele principale. O cură de 2 săptămâni cu ceai de cicoare ajuta uimitor la creşterea secreţiei de bila, a celulelor hepatice diminuate, mai ales în cazul consumatorilor de alcool.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și