CICLUL LUMINA-OBSCURITATE SI RITMUL DE VIATA

CICLUL LUMINA-OBSCURITATE SI RITMUL DE VIATA

La cele mai multe animale, structura unei zile și chiar a anului, depinde de ciclul lumina-obscuritate care indica ritmul de viața, momentul în care trebuie să mănânce, să doarmă, să migreze, să se reproducă.

Ciclul sinodic lunar, traseul regulat de la Luna plină la Luna plină, timp de 28 de nopţi, provoacă schimbări în câmpul magnetic terestru, în atracția gravitaţională a Lunii asupra Pământului și asupra nivelului de lumină în timpul nopții.

Numeroase specii de animale și păsări utilizează aceasta sincronicitate pentru a se reproduce. În perioada de lună plină, zeci de milioane de ouă sunt depuse pe corali sau pe țărmul oceanului.

De-a lungul timpului, s-au efectuat studii cu privire la comportamentul animalelor și păsărilor în timpul eclipselor. Eclipsele solare provoacă cele mai mari schimbări în comportamentul animalelor. Animalele nocturne devin foarte active. Un fapt mai puțin știut este faptul că aceste eclipse totale nu pot fi observate la cei doi poli, situație care face ca animalele din acele zone să nu-și schimbe comportamentul.

În timpul eclipselor, temperaturile pot scădea și cu 20 de grade Celsius. Înainte cu câteva ore de producerea unei eclipse solare totale, păsările devin foarte agitate. În timpul eclipsei, păsările devin tăcute, iar cele de pradă se ascund.

Pe tot parcursul eclipsei, broaştele devin hiperactive, mult mai gălăgioase, girafele aleargă haotic, iar painjenii își distrug pânzele. Peştii caută ascunzişuri pe fundul apei, balenele plutesc la suprafața apei, furnicile își întrerup marşul, iar câinii devin agitați.

Absenţa luminii solare are un puternic impact psiho-emotional și asupra oamenilor, generând stări de panică, de anxietate sau depresie. Mai mult, se produce o stare de disonanta care poate duce la stări de nevroză.

Eclipsele de lună au fost folosite ca strategii în lupte importante, de-a lungul istoriei. În timpul Primului Război Mondial, Laurence al Arabiei a reușit să cucerească Aqaba, un port din Peninsula Sinai, numai cu ajutorul a 50 de beduini.

Mohammed al II-lea a cucerit Constantinopolul, capitala Bizanţului, într-o noapte în care a fost eclipsă totală de luna.

rp_viata-anterioara.jpg

Mult timp, Luna a fost asociată cu feminismul, o renaştere a energiei feminine care vizează conectarea cu emoţiile și intuiția. Luna este un simbol al feminităţii pentru că, de obicei, menstruaţia are loc în jurul a doua faze importante, Luna plină și Lună nouă. Cele două faze au o influența majoră asupra stării emoţionale a femeii.

CATEGORIES
Share This