CHINA, O CIVILIZAȚIE COLECTIVISTĂ

CHINA, O CIVILIZAȚIE COLECTIVISTĂ

Marele Zid Chinezesc este considerat cea mai lungă construcție din lume. Are o lungime de 6400 km, iar lățimea variază între 5 și 17 metri. Peste 10 milioane de chinezi și-au pierdut viața în timpul lucrărilor la uriașa construcție. Zona limitrofă zidului este considerată cel mai mare cimitir din lume.

În 7 iulie 2007, construcția a fost declarată ca fiind una din cele șapte minuni ale lumii.

Construcția zidului a început în timpul dinastiei Qin și s-a dorit a fi o puternică fortăreață care proteja China de atacurile populației nomade. Costurile umane ale ridicării zidului au fost enorme.

Cei care au fost obligați să participe la construcția zidului erau țăranii și deținuții, care lucrau cu lanțuri la picioare. Potrivit documentelor vremii, recrutații mureau în marș, iar supraviețuitorii lucrau în condiții greu de imaginat. Materialele de construcție folosite erau piatră de calcar ars, amidon și orez.

Chinezii sunt un popor aparte ca filosofie și credință. Despre ei se spune că au o mentalitate colectivistă, spre deosebire de orientarea occidentală care este una individuală. Unii cercetători leagă această teorie de agricultură, de cultivarea orezului, care presupune un efort colectiv.

Mulți analiști s-au întrebat ce se va întâmpla dacă chinezii vor conduce lumea. O anecdotă spune că optimiștii învață limba chineză, iar pesimiștii încearcă să folosească Kalashnikov.

Începând cu anul 2020, cetățenii chinezi vor fi incluși într-un sistem național de rating. Fiecare individ va obține, în funcție de niște criterii stabilite de stat, un scor de cetățean, care îi va permite să aibă acces la anumite servicii, sau, dimpotrivă, îi va interzice anumite drepturi, dacă scorul este prea mic sau nesatisfăcător.

Partidul Comunist Chinez are peste 80 de milioane de membrii, adică o cincime din populația mondială. China funcționează după trei principii.
Partidul controlează forțele armate.
Partidul controlează cadrele.
Partidul controlează știrile.
În ciuda controlului sever al partidului, economia chineză a crescut cu 10% în fiecare an.

Pe lângă faptul că este o superputere economică, China este o putere militară. Ea dispune de un arsenal nuclear impresionant și de o armată formată din 2,5 milioane de soldați.

În august 2018, Partidul Comunist Chinez emitea o decizie care prevedea întărirea disciplinei interne și excluderea membrilor găsiți vinovați de răspândirea unor zvonuri politice sau mânați de convingeri religioase.

china-960x450

Președintele Xi Jinping a fost considerat de către publicația Times, cel mai puternic lider mondial al anului 2018. El este un susținător al pedepsei cu moartea. Oficialii care iau mită sunt condamnați la închisoare pe viață sau la pedeapsa capitală.

Fiind secret de stat, numărul persoanelor executate într-un an este ținut secret. După 17 ani, s-a aflat că în anul 2002, în China au fost executate 12000 de persoane.

CATEGORIES
Share This
>