Chimenul, planta buna la toate

Fructele de chimen – fructus carvi – sunt bogate în ulei volatil şi au întrebuinţări multiple atât în medicină, cât şi în alimentaţia omului. Infuzia preparată dintr-o linguriţă şi jumătate de fructe la o ceaşcă cu apă are proprietatea de a elimina gazele din stomac (carminativ)la cei care suferă de balonări, măreşte cantitatea de lapte femeilor care alăptează, reglează funcţiile stomacului, combate inflamaţiile intestinale, calmează colicile, fluidifica secreţiile bronhice şi
măreşte diureza.

Dacă fructele de chimen le asociem în părţi egale cu fenicul şi coriandru, atunci ceaiul are un bun efect carminativ.
În alimentaţie, fructele acestei plante se folosesc la prepararea supelor, lichiorurilor, prăjiturilor Chimionul este o plantă bisanuala, uneori perena, înălţa până la 100 cm, având o tulpină brăzdată, ramificata şi acoperită cu frunze rare şi adânc divizate. Florile sunt aşezate în umbele compuse, lipsite de bractee. Caliculul este redus la 5 dinţişori mici, petalele în număr de 5 sunt inegale, mici, de culoare albă, mai rar roz, fiecare crestată în 2 lobi. Fructele sunt ovale, îngustate la ambele capete, având coaste vizibile, la început verzi, apoi de culoare galben-brună. Înfloreşte în lunile mai-iulie. Se găseşte prin fâneţele din regiunea de câmpie şi până în cea subalpina. În ţara noastră, chimionul se cultivă pe suprafeţe întinse.

Chimenul, bogat în ulei volatil, ulei gras şi proteine este indicat în fluidizarea secreţiilor bronhice şi calmarea colicilor intestinali.

chimen

Pulberea de fructe (cca 1 gram) se amestecă cu puţină miere şi se consumă de 3 ori pe zi, după masă. De asemenea, infuzia de chimen este un bun stimulent digestiv pentru lipsa de pofta de mâncare sau calmarea colicilor la bebeluşi. Se face infuzie din 5 grame de fructe mărunţite la 1/2 L de apă şi se consuma câte 1/2 de cană la fiecare masă ca stimulent digestiv. Ceaiul de colici se face din câteva fructe peste care se adăugă apă fiartă – se infuzează 3-5 minute, se strecoară şi se dă cu linguriţa sau în biberon pentru colicile bebeluşilor.

Infuzia de chimen se poate folosi şi pentru spălaturi oculare, iar cataplasme de frunze de chimen se pot folosi pentru umflături ale pielii.

Loading...

Pentru mai multe articole și discuții interesante, te invitam în grupul nostru de Facebook!loading...
S-ar putea să-ți mai placă și