Bizar

Chilensis Pyura, misterul pietrei care sângerează

La prima vedere Chilensis Pyura este ca oricare altă piatră pentru necunoscători. Lucrurile devin stranii în momentul în care această piatră este secționată. Conține un faringe care este conectat la un sistem digestiv și mai presus de toate foarte mult sânge.

Se găsesc pe plajele din Peru sau Chile și au fost numite „pietrele care sângerează” sau chiar „pietrele vii”. Biologii sunt de părere că Chilensis Pyura sunt mai degrabă organisme vii decât pietre, dar din cauza învelișului lor oamenii au tendința să le confunde cu roci oarecare.

Pietrele vii conțin foarte mult sânge, dar și o cantitate impresionantă dintr-un element extrem de rar, vanadiu. Acest aspect a atras atenția oamenilor de știință, care nici până în ziua de astăzi nu au putut să determine modalitatea prin care aceste vietăți pot produce sau acumula acest metal.

Un alt aspect fascinant este faptul că pietrele care sângerează se nasc masculi și odată cu evoluția lor le cresc și organe feminine. Astfel, ajunsă la maturitate vietatea elimină ovulele și spermatozoizii în mediul în care trăieşte, loc unde se produce și fecundarea.

Pyura chilensis - Chilensis Pyura, misterul pietrei care sângerează

De-a lungul timpului, poate datorită faptului că este un organism atât de special, localnicii au transformat-o într-o delicatesă. Se spune că are un gust aparte, puțin amărui cu nuanțe puternice iod. În general, din această piatră se prepară tocănițe sau sunt mâncate în forma lor brută.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top