Cetatea acoperită de lângă Iași: Anticii se temeau de atacul zeilor supărați!

Cetatea acoperită de lângă Iași: Anticii se temeau de atacul zeilor supărați!

Unul dintre cele mai impresionante mistere care se regăsește în România este cetatea acoperită din împrejurimile Iașiului. Dealul Cătălina se află în nu departe de localitatea Cotnari și are o altitudine de 400 metri. Pe culmile acestui deal se află o cetate, dar nu ca oricare alta pentru că este singura cetate acoperită din lume. A fost construită acum 3000 de ani de către traci și conform istoricilor era un centru militar cum rar se mai găsea pe Terra. Zidurile acesteia sunt de tipul “Murus Dacicus”, un zid specific arhitecturii dacice cu o lăţime de 3 metri şi o înălţime de 4-5 metri.

Era construită din două rânduri de ziduri din blocuri fasonate de calcar, legate între ele prin bârne solide de lemn încastrate în blocurile de piatră în nişte jgheaburi speciale săpate în piatră. Spaţiul dintre cele două ziduri de piatră se umplea cu pământ şi piatră neprelucrată. Bârnele aveau rolul de a menţine structura intactă şi a împiedica eventuale alunecări cauzate de distribuţia inegală a presiunii umpluturii pe zidurile de piatră. Din păcate, mai mulţi factori (precum trecerea timpului, nepăsarea) şi-au spus cuvântul, din cetate rămânând doar câteva fire şi bârne.

Misterul cetății s-a născut odată cu descoperirea acestui acoperiș, care se înălța la circa 30 de metri spre cer. Se presupune că acoperișul avea un rol strategic militar pentru că altă explicația nu a fost găsită încă. Undeva prin anii ’70, când încă mai exista un basorelief pe care se puteau determina mai multe coordonate. Istoricii au început să se întrebe la ce folosea acest acoperiș și de cine se apărau pe calea aerului tracii?

cetata acoperita
Ruinele cetății acoperite de pe Dealul Cătălina, Iași

O legendă locală spune că triburile care au construit această cetate misterioasă au fost nevoite să-i atașeze și un acoperiș destul de gros de teama zeilor, care uneori îi mai pedepseau pentru că fie nu se supuneau ordinelor sau ofrandele aduse nu erau pe placul lor. Dar cine erau acești zei și cum se deplasau pe calea aerului?

În urmă cu 22 de ani, arheologii au început să efectueze diverse săpături în jurul cetății. S-a constat cu stupoare că pe o rază de 600 de metri în jurul cetății solul nu este fertil. Apoi, la o adâncime de circa 80 de centimetri s-a descoperit o peliculă de 25 de centimetri de pământ care era carbonizat. Singura metodă prin care se poate carboniza pământul este detonarea unei bombe atomice. Dar cine deținea o asemenea armă acum 3000 de ani? Cu toate acestea, cetatea nu a fost distrusă, ceea ce presupune că și apărătorii dețineau arme la fel de sofisticate precum atacatorii. Oare cum era posibil ca un trib antic să dețină asemenea arme și de ce să fie atacat constant de niște zei supărați?

loading...

Related posts