Bizar

Cercetătorii ruşi avertizează! Astăzi, Pământul va fi afectat de o furtună magnetică!

rp_soare.jpg
0views

Vineri, 13 octombrie, Pământul va fi afectat de o furtună magnetică, care va dura două zile, anunţa Centrul Rus de Meteorologie, pe site-ul instituţiei.

„În următoarele zile, pe Pământ va ajunge un nou vânt solar, care, timp de două zile, va provoca o furtună magnetică. De asemenea, în zilele de 11, 12 şi 15 octombrie, magnetosfera Pământului va fi perturbată” – se afirmă în comunicat.

Potrivit avertismentului Centrului Rus de Meteorologie, furtuna magnetică poate duce la probleme în funcţionarea dispozitivelor electronice, în special a mijloacelor de comunicaţii. De asemenea, poate creşte riscul accidentelor tehnogene. în plus, astfel de fenomene pot provoca un disconfort persoanelor cu meteosensibilitate crescută, informează Rador.

Ce este o furtună magnetică?

Furtuna geomagnetică este o perturbare temporară a magnetosferei cauzată de perturbări ale materiei interplanetare. O furtună geomagnetică este o componentă majoră a vremii spațiale și este cauzată de unda de șoc a vântului solar care interacționează cu câmpul magnetic al Pământului.

Clasificare după intensitate

Furtunile solare sunt clasificate oarecum asemănător cu scara Richter pentru cutremure, astfel:

Loading...

clasa C: slabe – nu afectează deloc activitatea de pe Pământ. clasa M: medii, de 10 ori mai puternice decât cele din clasa C, pot cauza bruiaje radio la poli (unde câmpul magnetic terestru întâlneşte suprafața Pământului) sau afecta activitatea astronauților de pe orbită.

clasa X: puternice, de 10 ori mai puternice decât cele din clasa M și pot cauza pene de curent în unele regiuni, bruiaje radio severe, defecțiuni ale sateliților sau chiar doze de radiații mai ridicate decât cele normal pentru pasagerii avioanelor care trec prin apropierea polilor magnetici.

Posibile repercursiuni asupra Terrei

rp_soare.jpg

În spațiu, se produc adevărate furtuni magnetice cu repercusiuni majore asupra Pământului. Ultima mare furtună magnetică a avut loc în anul 1859. Cu toate că, tehnologia era puțin dezvoltată, s-au înregistrat pagube. Multe stații de telegrafie au luat foc, comunicarea dintre America și Europa a fost întreruptă pentru o perioadă de câteva săptămâni.

Dacă s-ar produce o situație similară, pagubele produse s-ar urca la 2000 miliarde de dolari. Să ne imaginăm un astfel de scenariu. Electricitatea s-ar întrerupe, comunicațiile, transporturile, sistemul bancar la fel.loading...