Take a fresh look at your lifestyle.

Cercetatorii de la NASA au descoperit fapte socante despre galaxia noastra

Procesul de cunoaştere al Universului nu încetează niciodată să se oprească. În fiecare zi oamenii de ştiinţă, cu ajutorul aparaturii de ultimă generaţie, a sateliţilor din ce în ce mai performanţi şi cu telescoapele care au ajuns să vadă până în mijlocul Universului, au reuşit să facă o descoperire monumentală.

NASA a făcut publică o fotografie care înfăţişează galaxia noastră şi scutul său natural format dintr-un soi de gaz extrem de fierbinte. Acest înveliş se extinde la sute sau mii de ani lumină de Terra, o distantă inimaginabilă pentru omul din zilele noastre şi tehnologia de care dispune.

Masa învelişului galactic este impresionant de mare, poate să fie comparabilă cu masa totală a stelelor aflate în interiorul ei. Datele au fost culese cu ajutorul telescopul spaţial Chandra, care cu ajutorul razelor X a reuşit să fotografieze acest scut protector al galaxiei noastre.

Întrebarea a fost cât de mare este acest strat protector? Pentru a ne face o imagine, cercetătorii au declarat că masa suprafeţei de gaz fierbinte este echivalentă cu cea a 60 de miliarde de sori.

Din această perspectivă, cercetătorii sunt aproape să rezolve problemabarionului lipsa„, barionul fiind o particulă elementară grea, cu masa de repaus egala sau mai mare decât cea a nucleonului. Barionii sunt cei care alcătuiesc 99,9% din masa atomilor descoperiţi în Univers. Dacă statul galactic protector conţine această particulă atunci problema barionului lipsă este rezolvată.

Loading...

Temperatura gazului din haloul protector al galaxiei se ridică undeva între 100.000 şi 250.000 de grade Celsius, de câteva sute de ori mai mare decât cea înregistrată pe Soare. Din acest motiv este lesne de înţeles că niciun obiect nu ar putea să treacă prin aceasta barieră fierbinte. Probabil că din acest moment este mai mult decât sigur că o călătorie intergalactică este imposibilă.

loading...

Comentariile sunt închise.