Cercetatorii cred ca sunt aproape sa demonstreze ca traim intr-o realitate iluzorie

Unii dintre cei mai mari filosofi ai tuturor timpurilor, în încercarea lor de a defini scopul şi forma vieţii au emis o teorie conform căreia lumea în care ne aflăm este de fapt o iluzie. Această ipoteză a fost iniţial formulată de Platon care credea că realitatea perceptibilă nu este decât o imagine proiectată de către un demon. De asemenea, Decartes a încercat, pe parcursul vieţii sale, să demonstreze această ipoteză, crezând ca şi Platon ca omenirea face parte dintr-o simulare a unei entităţi malefice care controlează după bunul plac desfăşurarea evenimentelor.

Şi filmul Matrix a contribuit decisiv la dezvoltarea acestei teorii, dar până în prezent nu s-a putut demonstra această idee interesantă.

Silas Beane, profesor la Universitatea din Bonn, în fruntea unei echipe de cercetători, doreşte să iniţieze un program de studiu prin care să facă lumină cu privire la teoria lumii simulate de un creier super inteligent. Experimentul va avea la bază folosirea unor metode şi formule matematice pentru a se încerca simularea unei lumi, cel puţin la nivel teoretic.

Pentru ca cercetătorii să identifice constantele de bază ale realităţii simulate în care trăim, trebuie ca mai întâi să creeze un univers. Ei speră ca un asemenea exerciţiu să fie posibil pentru ca mai apoi să stabilească existenţa demonului din spatele lumii noastre.

QCD este teoria care se ocupă de interacţiunile nucleare tari şi neperturbativitatea, care înseamnă că ecuaţiile obţinute cu această teorie nu pot fi transformate în şiruri de perturbaţii pentru ca termenii de rang înalt nu converg către zero şi complică infinit calculele.

Loading...

Ne considerăm ca fiind pe un anumit nivel al simulării Universului pentru că vom calcula interacţiunea particulelor în funcţie de timp şi spaţiu. Ne-am gândit că dacă simulatorul în care se află lumea în care trăim întâmpina problema resurselor finite atunci şi spaţiul în care se află trebuie să fie finit. În acest fel s-ar încălca la un anumit nivel  teoria relativităţii a lui Einstein„, susţine Beane.

Drumul spre descoperirea realităţii este mai sinuos decât au senzaţia cercetătorii, avertizează Dr. Peter Millican de la Hertford College, Oxford. Orice dovadă descoperită poate să fie incorectă, sau pur şu simplu o altă iluzie din şirul celorlalte.

Descartes susţinea că demonul care controlează întreg Universul este la fel de înşelător pe cât de puternic este şi întreaga să regie este menită să inducă în eroare„. Dar precum un contra argument a replicat că cea mai bună dovadă a existenţei sale este definită de afirmaţia:Cred că prin urmare, eu sunt!”.

Pe de altă parte, Platon a spus că realitatea nu poate să fie mai mare decât umbra dintr-o peşteră, dar locuitorul ei, neieşind niciodată din peşteră, nu poate să fie conştient de acest lucru.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și