Cercetatorii au demonstrat ca Luna s-a format in urma coliziunii unei planete cu Pamantul

În ciuda tuturor teoriilor conspirative enunțate de până acum, oamenii de ştiinţă au reuşit să demonstreze că Luna s-a format în urma impactului unei planete cu Terra.

Au trecut deja 40 de ani de când misiunea spațială Apollo a reuşit să aducă pe Pământ bucăţi din solul selenar. Chiar şi în ziua de astăzi aceste materiale furnizează oamenilor de știință informații preţioase despre trecutul planetei noastre. În urma unui studiu efectuat asupra pământului prelevat de pe Lună, cercetătorii au ajuns la concluzia că Lună s-a format în urma unui impact devastator pe care l-a suferit Terra. Impactul s-a produs cu o planetă inferioară ca mărime denumită Theia.

Pentru prima dată această teorie a fost emisă în 1975, dar pe atunci nu existau suficiente probe pentru a o demonstra. Cercetătorii, dispunând de o tehnologie mult mai avansată decât acum 40 de ani, au analizat soluri prelevate de pe Lună, terestre şi de la diverşi meteoriţi. În efect, solul de pe Lună se arata sărac în izotopi de zinc, iar elementele clasice sunt foarte rare. Această observație este vitală pentru că zincul face parte dintre elementele volatile, temperatura la care se topeşte este doar de 907 grade Celsius în comparație cu fierul care se topește la 2.861 grade Celsius.

„Aceasta este o provă convingătoare ca Luna şi-a văzut elementele volatile diminuându-se.” afirma James Day, de la Universitatea San Diego.

Această observaţie i-a dus cu gândul pe oamenii de ştiinţă ca în momentul unui impact puternic cu o altă planetă, în urma unei explozii de proporții, zincul precum şi celelalte materiale pur şi simplu se topesc şi dispar.  Se crede că în trecut Luna sau planeta Theia era mult mai bogată în elemente, şi odată cu explozia produsă, cele mai volatile s-au evaporat.

Pământul, Marte, câţi şi meteoriții au o compoziţie izotopică asemănătoare pentru că s-au format din acelaşi nor de gaz şi de praf, în timp ce Theia a fost expusă la o temperatură excesivă în urma impactului cu Pământului. În acest fel s-a format Luna, satelitul natural al planetei noastre.

 
Dacă ți-a plăcut articolul nostru, nu uita să dai un LIKE paginii noastre de Facebook. Astfel, vei primi toate articolele de Cultură Generală!
 
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)