Take a fresh look at your lifestyle.

Cele mai scumpe substante din lume

Aurul, argintul, dar și platină reprezintă etalonul metalelor scumpe din lumea actuală. Puțini știu că există foarte multe alte elemente, extrem de rare, care au prețuri de zeci sau sute de ori mai mari decât cele ale aurului. Acestea sunt adevăratele matale scumpe și doar prin vânzarea unui singur gram te poți pune la adăpostul problemelor financiare pentru o bună perioadă de timp.

Iată care sunt cele mai scumpe elemente de pe Pământ exprimate în dolari pe gram:

1. Plutoniu – 4000 dolari

Este elementul radioactiv fără de care omenirea nu mai poate să trăiască. Plutoniul este cel care ne luminează casele, le încălzește și trimite în spațiu navele spațiale. Plutoniul este un minereu de uraniu și este extrem de important în societatea actuală.

2. Soliris – 17.000 dolari

Loading...

Este cunoscut cel mai scump medicament din lume și este conceput pentru a trata o boală extrem de rară ( hemoglobinuria paroxistică nocturnă). Deși în lume sunt câteva zeci de mii de bolnavi, compania farmaceutică producătoare a obţinut în primul an un profit net de 300 milioane de dolari.

3. Tritium – 30.000 dolari

Tritiumul este folosit în pancartele care se luminează singure. Acestea se găsesc în şcoli, cinematografe şi clădiri de birouri, în special cele cu semnulEXIT”.

4. LSD – aproximativ 30.000 dolari

LSD este numele generic pentru acidul lisergic dietilamida-25. Descoperit în 1938 de către Albert Hofmann în 1938, LSD este una dintre cele mai puternice substanţe halucinogene cunoscute. Este o pulbere albă şi fără miros luată de obicei oral, cu efecte variabile care îşi fac apariţia în decurs de o oră şi durează în general între 8 şi 12 ore, slăbind treptat. A fost folosită experimental în tratamentul alcoolicilor şi al pacienţilor psihiatrici (unde a dat unele rezultate pozitive). Alterează percepţia, dispoziţia şi procesele psihologice şi poate împiedica coordonarea şi abilităţile motorii. Între 1950 şi 1960, experimentele cu LSD a fost conduse de specialişti psihiatri şi medici, care au ajuns la concluzia că în unele cazuri pot apărea reacţii psihologice neplăcute (dramatice în unele cazuri), incluzând panica, confuzie puternică şi anxietate.

5. Diamantele – aproximativ 42.000 dolari

diamant

Diamantul este un mineral nativ și în același timp o piatră prețioasă. Din punct de vedere chimic este una din formele de existență ale carbonului pur, celelalte fiind carbonul amorf (grafitul) și fulerenele. Masa diamantului este exprimată în carate, un carat corespunzând cu 0,200 grame. Prețul mediu pe cărat este de aproximativ 8000 de dolari în cazul diamantelor incolore și 10.000 în cazul celorlalte.

6. Californiu – 60.000 dolari

Californiul este un element chimic sintetic din sistemul periodic al elementelor cu simbolul Cf și numărul atomic 98. Este un metal radioactiv din seria actinidelor care a fost obținut în 1950 prin bombardarea unor atomi de curiu cu particule alfa (ioni de heliu). Numele provine de la statul american California în care se află laboratorul în care a fost descoperit.

7. Americiu – 140.000 dolari

Americiul este un element chimic sintetic din sistemul periodic al elementelor cu simbolul Am și numărul atomic 95. Este un metal radioactiv din seria actinidelor. El a fost cel de-al patrulea element transuranic descoperit, fiind obținut prin bombardarea plutoniului cu neutroni și numit după continentul America, prin analogie cu europiul (acestea două fiind și singurele denumite după continente).

8. Regolit ( sol lunar) – 442.500 dolari (în 0,6 g)

Regolitul este stratul pietros care acoperă suprafața Lunii format prin eroziune cosmică, fragmentarea rocilor datorită schimbărilor bruște de temperatură, ciocniri cu meteoriți sau alte procese fizice.
Suprafața lunară este acoperită cu regolit, care poate fi definit ca acel strat care este format din resturi de materiale puțin compacte, fragmente de rocă și sol care acoperă stratul profund și solid al Lunii.

9. Grafenul – $ 100 milioane dolari

Grafenul este format dintr-un aranjament planar (bidimensional) de atomi de carbon dispuși într-o rețea hexagonală. Grafenul este cel mai bun conductor de electricitate și căldură cunoscut[1]. A fost descoperit și izolat recent, în anul 2004, prin exfolierea grafitului de către un grup de cercetători britanici de la universitatea din Manchester condus de profesorul olandez Andre Geim, care pentru aceasta a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizică 2010, împreună cu colaboratorul său Konstantin Novoselov, ambii fiind de origine rusă

10. Antimateria – 62 miliarde dolari

Antimateria este formată din antiparticule. Dacă atomii din care se compun obiectele folosite de oameni sunt alcătuiți din protoni, electroni și neutroni, așa-zișii antiatomi vor fi formați din antiprotoni, antielectroni (pozitroni) și antineutroni. Antiparticula diferă de particulă prin faptul că are o sarcină opusă particulei, dar are masa egală cu aceasta. Dacă o particulă intră în coliziune cu antiparticula să, cele două se anihilează, emițând raze gamma, fotoni de înaltă energie. În 1928, Paul Dirac a intuit existența antimateriei.

loading...