Cele mai bine păstrate secrete din lumea modernă

În ciuda eforturilor depuse de cercetători din toate domeniile, istoria a reuşit să ţină bine ascunse multe dintre secretele sale. Bineînţeles că acest lucru nu i-a împiedicat pe curioşi să emită numeroase ipoteze şi terorii, mai mult sau mai puţin fanteziste.

La un moment dat, “The New York Times Magazine” a publicat o listă selectivă a acestora, oferind şi cea mai plauzibilă variantă explicativă pentru fiecare din ele.

Formulă “magică” a Coca-Cola

Americanul John Pemberton, părintele acesteia, a ajutat-o să se “nască” în anul 1886. În 1888 şi-a vândut invenţia companiei “AŞA Candler”.De la începutul producerii faimoasei “licori” răcoritoare şi până în zilele noastre, reţetă a rămas un secret bine păzit. Se ştie că unul dintre ingredientele originale – cocaină – nu mai face parte din compoziţia actuală. Producătorii spun că magia este, de fapt, o anumită combinaţie chimică, denumită “Merchandise 7X”, prezenta pe etichetă Coca-Cola, sub numele de “arome naturale”. Câţiva cercetători au lansat ipoteza că “7X” ar indica o combinaţie de uleiuri esenţiale din citrice, coriandru şi scorţişoară însă, din păcate, ingredientele care dau originalitatea băuturii nu au fost niciodată aflate sau divulgate.

Ritualurile iniţierii în “Cosa Nostra”

Legenda spune că membrii înspăimântătoarei “Cosa Nostra” nu aveau acces în organizaţie decât după ce urmau ritualurile unei iniţieri secrete. Multă vreme mafioţi interogaţi de poliţie, şi chiar înalte oficialităţi, au negat cu vehemenţă existenţa Mafiei, cu atât mai mult aceea a unor ceremonii de initere. Însă, câţiva agenţi care au lucrat sub acoperire au făcut o descoperire de senzaţie. Au înregistrat, în secret, o ceremonie oficiată de şeful mafiei din New England în anul 1989.

În timpul ritualului, viitori membri au depus un jurământ în limba italiană, după care li s-a însemnat degetul arătător, totodată fiind arsă şi imaginea sfântului protector al familiei. Experţii considera că aceasta este doar una din modalităţile de iniţiere în mafie dar, oficial, nu s-a recunoscut nimic.

Vocea din umbra sau “Deep Throat”

Supranumit “Deep Throat”, acest personaj misterios care a stat la baza unei apariţii enigmatice în cunoscutul serial “Dosarele X”, a dezvăluit importante informaţii în interiorul serviciilor secrete americane. Dacă mai trăieşte, sau nu, nimeni nu ştie însă puţinele persoane care l-au cunoscut au spus că vor dezvălui identitatea informatorului abia după moartea acestuia.

“Zona 51″

Bază militară aeriană de la Nellis (cca 130 km N-V de Las Vegas), a fost construită iniţial pentru testarea avionului american de spionaj U-2. Prin anul 1989, un anume Bob Lazăr, care susţinea că a fost angajat în “Zona 51″, a declarat că acolo se petreceau lucruri ciudate, printre care şi construirea unei nave spaţiale împreună cu… extratereştrii. Zvonuri despre o conspiraţie între guvernul American şi fiinţe extraterestre existau de multă vreme, însă declaraţia lui Lazăr a fost prima …oficială.

Guvernul American a recunoscut existenţa “Zonei 51″ în urma unui proces, dar în continuare toate informaţiile sunt păzite cu străşnicie.

Cine a fost Jack Spintecătorul?

Cazul temutului criminal în serie care a terorizat vreme îndelungată cartierul londonez East End, rămâne una dintre marile enigme ale istoriei.
Ipoteze au fost din abundenţă, dar nici una nu a fost acceptată ca “oficială”. Multă vreme, principalul suspect a fost un anume Francis Tumblety, un american care locuia la Londra în perioada crimelor, arestat pentru comportament indecent.

Eliberat, nu se ştie în ce bază, a reuşit să fugă în Statele Unite iar dosarul lui a dispărut în mod misterios. Toate aparenţele pledau împotriva lui: recunoscut ca obsedat sexual, misogin înrăit, având o atracţie morbidă către grotesc, acasă la el fiind găsită o colecţie de utere extrase chirurgical. Şi totuşi nu se ştie cine a fost Jack Spintecătorul. Tumblety trecea drept un homosexual înrăit, ceea ce nu se potrivea cu profilul psihologic al autorului crimelor cu conotaţie sexuală.

Orientarea sexuală a lui Rudolph Valentino

Sex-simbol al filmului mult, Rudolph Valentino a fost subiectul celui mai mare scandal legat de orientarea sexuală a unei vedete de cinema. Multă lumea l-a considerat bisexual, dar chiar pe patul de moarte, actorul a negat zvonul. În cartea “Valentino: A Dream of Deşire”, autorul, David Bret, descria lumea homosexualilor, sugerând chiar că Rudolph ar fi avut numeroase legături cu bărbaţi. În afara acestui fapt, se presupune că cele două soţii ale actorului erau şi ele bisexuale. Însă, la fel ca în celelalte cazuri, nimic nu a fost confirmat.

“Omul-Umbrela”

Imaginile surprinse pe peliculă chiar înaintea asasinării celui mai tânăr preşedinte, J.F. Kennedy arata cum, lângă maşină acestuia, un individ a deschis o umbrelă. Pentru unii, gestul oarecum ciudat nu putea fi decât un semnal, mai ales că a precedat prima împuşcătură. Ironia sorţii a fost că importantul martor a fost una dintre puţinele persoane care au dispărut ca prin farmec, nemaifiind de găsit pentru investigaţii. Însă, în 1978, un agent de asigurări, Louis Steven Witt, din Dallas, a declarat că este chiar “Omul Umbrela?, aşa cum fusese botezat misteriosul personaj.

În cazul în care el a fost “Omul-Umbrela”, ceva din declaraţiile sale nu s-a legat. Witt a spus că în timp ce stătea lângă maşină prezidenţială, umbrela sa era închisă, cu toate că fotografiile arată că personajul avea umbrela deschisă. Încă un mister nedezlegat…

Secretele dosarelor lui J.Edgar Hoover

În timpul lungii perioade de conducere a FBI, celebrul J.Edgar Hoover a întocmit o serie de dosare ultrasecrete, la care nimeni nu avea acces. După ce a murit, Helen Gandy, secretara să, a distrus toate acele fişiere, declarând că nu erau decât înregistrări financiare şi corespondenţa personală.
Ca prin minune, un dosar pe care era scris “oficial şi confidenţial” a scăpat. Dosarul conţinea informaţii explozive despre multe personalităţi ale epocii. Fapt care a condus la ideea că şi celelalte dosare conţineau informaţii la fel de valoroase, dacă nu chiar mai senzaţionale. Helen Gandy, singura persoană care putea lămuri acest mister, a păstrat tăcerea până la capăt.

Cine ne spionează telefoanele şi corespondenţa electronică?

Presa europeană a vorbit foarte mult despre “Echelon”, o reţea de supraveghere şi ascultare, care se presupune că interceptează 90% din corespondenta de pe Internet şi alte tipuri de convorbiri, inclusiv cele telefonice.

Având sediul central în SUA, se pare că “Echelon” chiar există şi funcţionează cu mult spor, dar autorităţile neagă faptul că această reţea ar fi folosită pentru spionarea cetăţenilor americani. Cine ştie…?

baza secreta - Cele mai bine păstrate secrete din lumea modernă

Marilyn Monroe… subiect învăluit în mister

Moartea divei Marilyn nu mai are nevoie de descriere, subiectul fiind îndelung mediatizat la acea vreme. S-au descoperit însă detalii care întăresc ipoteza implicării lui Robert Kennedy, fratele preşedintelui asasinat. Un detectiv particular care supraveghea casa actriţei ar fi declarat că are nişte înregistrări senzaţionale, înfăţişând o ceartă violenta între Marilyn şi Robert. La câteva ore după plecare senatorului, actriţă ar fi înghiţit supradoză de somnifere care i-a fost fatală. A fost sinucidere accidentală, voită sau asistata, întrebări la care nu există răspuns, ci doar ipoteze…

loading...

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns