Descopera

Cel mai vechi calendar din lume are 10.000 de ani și îi uimește pe specialiști

Arheologii cred că au descoperit cel mai vechi calendar din lume într-un câmp din Aberdeenshire, Scoția. Excavarea terenului a dus la descoperirea unei serii de 12 gropi care par a imita fazele Lunii.

Potrivit celor de la BBC, care citează surse din cadrul Universității din Birmingham, principalii autori ai studiului, monumentul a fost creat de vânători-culegători în urmă cu aproximativ 10.000 de ani.

Alinierea de la Warren Field a fost excavată pentru prima dată în 2004, iar determinarea vârstei sitului s-a făcut prin analiza mai multor fragmente de lemn descoperite în gropi.

Situl are o lungime de 50 de metri și conține 12 gropi care ar fi fost utilizate pe post de calendar din perioada mezoliticului timpuriu, până acum aproximativ 4.000 de ani, neoliticul timpuriu.

Însă calendarul nu este nici primitiv și nici simplist cum ar putea părea la o primă vedere. Gropile au fost săpate într-un arc de cerc după un design complex, iar fiecare stadiu al lunii a fost împărțit extrem de precis. Întregul arc reprezintă un an întreg și poate reflecta, de asemenea, mișcările Lunii pe cer.

Dovezile sugerează că societățile de vânători-culegători din Scoția au avut un grad ridicat de sofisticare, având capacitatea intelectuală de a urmări timpul și de a corela sezoanele cu fazele Lunii, scrie yogaesoteric.net.

loading...

Gândiți-vă că toate aceste lucruri se întâmplau cu aproximativ 5.000 de ani înainte de primele calendare oficiale cunoscute din Orientul Apropiat.

calendar - Cel mai vechi calendar din lume are 10.000 de ani și îi uimește pe specialiști

Situl ne ajută să înțelegem modul în care societatea Mezolitică din acele timpuri era dezvoltată din punct de vedere economic, social și cosmologic”, a declarat Vince Gaffney, profesor de arheologie la Universitatea din Birmingham.

Uluitoarea descoperire ne arată încă o dată faptul că strămoșii noștri nu erau atât de primitivi pe cât ne sugerează astăzi manualele de istorie.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top