Take a fresh look at your lifestyle.

Cel mai prețios sânge de pe pământ! Foarte puțini oameni îl au

În ultimele decenii, în lume, au fost descoperite 43 de cazuri de persoane care au un potențial unic al sângelui.

Pe suprafața hematiilor, celulele roșii, se regăsesc 432 de antigeni, molecule capabile să stimuleze producția de anticorpi. Prezența sau absența anumitor antigeni stabilesc grupa de sânge a unei persoane.

Circa 160 din cei 342 de antigeni se regăsesc la majoritatea oamenilor. Dacă îți lipsește un antigen pe care 99% dintre oameni îl au, grupa ta de sânge este rară.

Dacă ai un antigen pe care 99% dintre oameni nu-l au, grupa ta de sânge este considerată foarte rară.

Lipsa unui antigen foarte comun stabilește caracterul negativ al grupei de sânge. Există 35 de categorii ale grupelor de sânge, stabilite în funcție de genele care conțin informația producerii de antigeni pentru fiecare dintre ele.

Loading...

Cel mai important Rh este antigenul D și acesta lipsește la 15% din populația caucaziană. Această caracteristică este cunoscută sub numele de Rh negativ.

Există persoane cărora le lipsesc toți cei 61 de antigeni din sistemul Rh, iar particularitatea a fost numită Rh nul, unul dintre cele mai rare tipuri de sânge din lume.

Pentru hematologie a fost o descoperire fenomenală. Prima persoană depistată cu această caracteristică a fost o aborigenă din Australia, în anul 1961.

La acea vreme, medicii considerau că un embrion cu acest tip de sânge nu ar fi avut nicio șansă de supraviețuire. Și totuși, în anul 2010, au fost descoperite 43 de astfel de persoane cu Rh-ul nul.

Sângele cu Rh-ul nul este considerat universal compatibil cu toate grupele care au particularități deosebite ale Rh-ului negativ.

Așadar, potențialul său de a salva vieți este enorm. Medicii sunt însă rezervați în a efectua transfuzii cu acest tip de sânge. Efectuează transfuzii numai în condiții excepționale, când viața pacienților este în pericol. Odată administrat un astfel de sânge este foarte greu de găsit ulterior.

rp_sange.jpgÎn situația inversă, în care o persoană cu Rh-ul nul are nevoie de o transfuzie, aceasta poate fi făcută numai cu sânge identic, ceea ce o face dependentă de cele 43 de persoane cu Rh-ul nul.

Cele 43 de persoane locuiesc în Australia, China, Brazilia, SUA și Irlanda. Cea mai bună practică pentru propria nevoie a acestor persoane este donarea periodică de sânge pentru propriile nevoi.

Referinte

– theatlantic.com

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și