CEI MAI INFLUENȚI ROMÂNI AI SECOLULUI AL XX-LEA

CEI MAI INFLUENȚI ROMÂNI AI SECOLULUI AL XX-LEA

Istoricii au realizat un top al celor mai influenți români ai secolului al XX-lea.

Corneliu Zelea Codreanu

Lista este deschisă de Corneliu Zelea Codreanu. S-a născut în data de 13 septembrie 1889, având numele real de Corneliu Zielinki Codreanu. Și-a început studiile la Iași, le-a continuat la liceul militar de la Mănăstirea Dealu.

În anul 1919, intră în gruparea anticomunistă Garda Conștiinței Naționale, unde se remarcă drept spărgătorul grevei de la Atelierele CFR Nicolina. În anul 1922, fondează la Iași, Asociația Studenților Creștini unde atrage un grup de simpatizanți cu ajutorul cărora blochează accesul în universitate, ca urmare a faptului că începuse anul universitar fără tradiționalul serviciu religios.

În anul 1923, se alătură mișcării Liga Apărării Național Creștine, formațiune profund antisemită și antidemocratică. Doi ani mai târziu, se căsătorește cu Ilinca Ilinoiu, fiica unui ceferist, și organizează o nuntă cu 100000 de invitați.

În anul 1927, fondează Legiunea Arhanghelul Mihail, care mai târziu va deveni Garda de Fier. Organizația va avea peste un milion de simpatizanți. În Moldova, și-a făcut campania pe un cal alb și susținea că este trimisul lui Dumnezeu.

Nicolae Ceaușescu

Pe locul doi se află Nicolae Ceaușescu. La 12 ani, vine la București unde se angajează ca ucenic la cizmăria cumnatului său. În anul 1943, aderă la ideile comuniste și este închis. Ascensiunea politică începe în anul 1947, când devine ministru.

Loading...
rp_ceausescu.jpg

În anul 1968, atunci când ocupa funcția supremă în stat, are un discurs împotriva URSS care invadase Cehoslovacia și care a devenit istorie.

Alexandru Avramescu

Pe locul trei se află Alexandru Avramescu, general, mareșal, om politic și membru al Academiei Române. Până în anul 1913, ocupă funcția de șef al Marelui Stat Major și coordonează armata în cadrul celui de al Doilea Război Balcanic.

După victoria din Primul Război Mondial, i se încredințează sarcina de a forma guvernul. Românii îl divinizau, în special țăranii. Intră într-un conflict cu Ionel Brătianu care îl va duce către sfârșitul carierei politice.

Take Ionescu

Take Ionescu s-a născut în anul 1858 la Ploiești. La vârsta de 17 ani, pleacă la Paris unde își continuă studiile cu brio. La început, cochetează cu liberalii, după care intră în Partidul Conservator. Are o ascensiune fulminantă, fiind un orator desăvârșit.

În timp ce se afla la Roma, după ce a consumat într-un restaurant două stridii, moare în mod misterios.

Ion Iliescu

Ion Iliescu s-a născut în anul 1930, la Oltenița. În anul 1953, devine membru al PCR. După ce a ocupat funcții importante în partid, începând cu anul 1971, este marginalizat. După anul 1989, renaște ca pasărea Phoenix.

loading...

Related posts