Mozaic

Cei mai bogaţi 1 % din populaţia Terrei deţin peste 50 % din bogăţia globală, iar cei mai săraci 70 % deţin doar 2,7 %

A opta ediţie a Raportului privind bogăţia globală a Institutului de cercetări al Credit Suisse prezintă date interesante, dar în același timp îngrijorătoare cu privire la ceea ce se întâmplă în lume și modelul după care este construită viața în mod artificial.

Studiul în cauză are ca repere împărțirea bogăției globale, dar și controlul resurselor profitabile ale acestei planete. La prima vedere, era de așteptat ca graficul să fie unul asemănător pentru toate continentele, pentru că sistemul economic preponderent aplicat este capitalismul. Chiar și în aceste condiții, bogăția este împărțită după alt criterii, iar cei care controlează bogăția lumii, cel puțin oficial, sunt fie din SUA sau Europa. Oare de ce?

Studiul realizat de institutul elvețian s-a materializat sub forma unei piramide, în care sunt prezentate clasele sociale. Astfel, în 2017 numărul celor care deţineau mai mult de 1 milion de dolari a ajuns la 36 de milioane, adică aproximativ 0,7 din populaţia adultă a globului. În acest sens, față de anii anteriori, numărul milionarilor a scăzut. Concluzia este că din ce în ce mai puțini oameni dețin bogățiile acestei planete.

La celălalt capăt al piramidei, peste 3,5 miliarde deţin o avere personală mai mică de 10.000 de dolari. Între cei de sus şi de jos 1,4 miliarde consideraţi a fi clasa de mijloc. Interesant este faptul că aceasta clasă a crescut vertiginos în ultimul an. Discrepanța dintre cei mai bogați și cei mai săraci se mărește și se transformă într-o prăpastie greu de trecut.

Date concludente

-bogăţia globală a crescut cu 16,7 trilioane, ajungând la 280 trilioane (280.000.000.000.000) dolari

-2,3 milioane noi milionari, dintre care jumătate în SUA

loading...

-620.000 noi milionari în Europa

-200.000 noi milionari în Australia

-34.000 mai puţini milionari în UK şi 300.000 mai puţini în Japonia

-cei 3,5 miliarde, sau 70 % din populaţia adultă a globului (dacă am aduna şi copiii procentul ar creşte mult) deţin doar 2,7 % din bogăţia globală

wealth pyramid 2017 - Cei mai bogaţi 1 % din populaţia Terrei deţin peste 50 % din bogăţia globală, iar cei mai săraci 70 % deţin doar 2,7 %

Averea celor 1 % a crescut de la 69,2 trilioane dolari la peste 140 trilioane, iar averea celor cu averi de sub 10.000 dolari, pe atunci doar 3 miliarde, a scăzut de la 8,2 trilioane la 7,6 trilioane (în timp ce ei au devnit mai mulţi). Această concluzie înseamnă că cei bogați devin mai puțini, în timp ce cei săraci sunt exploatați și mai tare și cu toată munca lor de zi cu zi sărăcesc și mai mult. Este un paradox la prima vedere, dar ideea de bază este că cu cât muncești mai mult pentru altul, cu atât tu sărăcești în timp ce el se îmbogățește!

Studiul poate fi răsfoit aici.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top