Ceaușescu era pe moarte când a fost executat, mai avea de trăit cel mult un an

Ceaușescu era pe moarte când a fost executat, mai avea de trăit cel mult un an

În 1988, la întâlnirea Comitetului Executiv al CAER, s-a discutat informal alături de eficienţă şi reuşita perestroikăi şi despre iminenta moarte a tovarăşului Ceauşescu care are„boala lui Andropov” aşa cum era cunoscută afecţiunea în mediile sovietice adică diabetul îl adusese într-o stare gravă şi îi afectase organele vitale respectiv rinichii.

Ceauşescu refuza cu înverşunare administrarea insulinei fapt ce i-a cauzat agravarea bolii. În multe vizite oficiale făcea eforturi imense să respecte protocolul. În vizită oficială în Pakistan, Ceauşescu a dormit tot drumul, oficialii din delegaţia României erau foarte îngrijoraţi de starea tovarăşului, mulţi au crezut că-i sosise sfârşitul. Atunci a fost prima dată când Ceauşescu a fost văzut făcând insulină.

Dictatorul ura să depindă de ceva, nu suportă nici ochelarii, motiv pentru care toate discursurile sale erau scrise cu caractere foarte mari, însă în 1988 nu a mai putut să refuze insulina. Administrarea insulinei nu era compatibilă cu obiceiul tovarăşului de a bea câteva sticluţe de coniac Courvoisier (înainte obişnuia să bea câteva pahare de ţuică pe zi, aşa cum îl învăţase părintele său Andruţă Ceauşescu). În vizită oficială din Australia, Ceauşescu s-a aflat într-o situaţie foarte dificilă, din cauza bolii vorbea foarte încet, aşa că interpretul nu înţelegea ce spunea şi nu putea să traducă mai nimic. Dictatorul era foarte slăbit din cauza bolii şi nu era capabil să ţină un discurs.

În toamna anului 1989, Ceauşescu se afla într-o stare gravă, nu putea să doarmă şi să se hrănească. Nu obişnuia să se plângă de starea sa, însă spunea doar că nu i-au ieşit analizele bune, recunoscând că are probleme grave de sănătate.

Tovarăşa Elena Ceauşescu era conştientă de situaţie şi-l pregătea pe Nicuşor Ceauşescu pentru succesiune. Era ajutată de „nora sa preferată” Poliana, de care Nicusor Ceauşescu se despărţise cu ceva timp, însă mama sa, Elena o consideră perfectă pentru fiul ei. Poliana Cristescu (n. 1954) era profesoară, şefă la pionieri şi şoimi ai patriei, femeie foarte ambiţioasă care dacă ar fi rămas soţia lui Nicusor Ceauşescu şi acesta ar fi ajuns la putere ar fi depăşit-o cu mult în răutate pe soacra Elenă Ceauşescu.

Adevărul despre starea de sănătate a lui Ceauşescu era ascuns şi în fata oficialităţilor din URSS, acestea erau asigurate că starea tovarăşului  este cât se poate de bună, însă sovieticii au fost mult mai vigilenţi şi i-au depistat imediat afecţiunea, luând probe din closetul vilei în care fusese cazat în timpul vizitei oficiale în URSS. În 1990 a apărut o carte în care Alexander Iaklovev (1923-2005), unul din artizanii reformelor lui Gorbaciov povesteşte despre boala dictatorului şi că Helmut Kohl, cancelarul vest-german, l-a informat şi pe Mitterand despre starea dictatorului. Oare ceva se pregătea?

Loading...

În dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989, Ceauşescu s-a simţit foarte rău, însă nu şi-a administrat insulina şi a preferat tot tratamentul cu sticle de coniac, presimţindu-şi sfârşitul, aşa cum au susţinut apropiaţii săi.

loading...

Related posts