The news is by your side.

Ceața densă și misterioasă ce a lovit Londra în 1952

0

Ceața densă și misterioasă a fost un fenomen ciudat, care s-a petrecut în ziua de de 5 decembrie 1952 pe străzile din Londra. Acest fenomen a acaparat fiecare colțișor din Londra și a ucis peste 15.000 de oameni.

La prima vedere acest fenomen pare unul banal pentru locuitorii din Londra. Ceața este un fenomen natural, o aglomerație de particule de apă aflate în suspensie în atmosferă în apropierea suprafeței solului. Cu toate că acest fenomen natural se petrece cu regularitate în Londra, în acea zi fatidică de 5 decembrie 1952, dar și în zilele următoare, s-au înregistrat foarte multe victime.

Zilele au trecut și ceața nu dădea semne să dispară, iar numărul victimelor continua să crească. Panica s-a instaurat în Londra și nimeni nu își putea explica ceea ce se întâmplă cu adevărat.

Ceața densă și firul evenimentelor

În dimineața zilei de de 5 decembrie 1952 ceața s-a abătut asupra Londrei. Câteva ore mai târziu, vizibilitatea era aproape nulă și atunci capitala Marii Britanii a paralizat. Mijloacele de transport în comun și-au oprit activitatea, oamenii nu mai puteau ieși din case, iar spitalul de urgență funcționa la capacitate maximă.

Circa 15.000 de persoane s-au prezentat la urgențe doar în prima zi a fenomenului misterios. Dimensiunile halucinante ale unei tragedii începeau să se contureze și nimeni nu putea face nimic concret. Dacă un prim bilanţ indica incredibilă cifra de 4.000 de decese, la final, după ce neobişnuitul fenomen a luat sfârşit s-a constatat moartea a peste 15.000 de persoane, majoritatea victime ale infecţiilor respiratorii.

Toată lumea se întreba despre ce fenomen misterios este vorba și cum este posibil ca o ceață banală să omoare oamenii? Fenomenul de pe 5 decembrie 1952 nu și-a găsit o explicație logică timp de decenii. El a fost învăluit în mister și a rămas așa până de curând, când oamenii de știință susțin că într-un final au înțeles ceea ce s-a petrecut pe străzile din Londra, în urmă cu aproape 70 de ani.

Explicația specialiștilor

Cu o zi înaintea instalării ceții, asupra Londrei s-a instalat un anticiclon. Temperaturile au scăzut brusc, motiv pentru care materia primă pentru încălzirea locuințelor a fost arsă din abundență. Din acest motiv, o cantitate foarte mare de carbon a fost emanată în atmosferă.

Pornind de aici, carbonul a ridicat foarte puternic procentajul de bioxid de sulf eliminat prin coşurile locuinţelor. Din nefericire, în contextul prezenţei sus-amintitului ciclon, poluanţii nu s-au putut risipi.

ceata-densa Ceața densă și misterioasă ce a lovit Londra în 1952

Conform rezultatelor cercetărilor lor, responsabil pentru moartea atâtor localnici nu este altul decât bioxidul de azot rezultat din combustia carbonului. Odată amestecat cu bioxidul de sulf, a luat naştere un acid sulfuric deosebit de violent şi periculos, cu „înfăţişarea” acelei cete aparent obişnuite, dar în realitate foarte toxică şi nimicitoare de vieţi. Rezultatele acestei cercetări au fost prezentate în revista de specialitate IFL Science.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și