Mistere din Romania

CEAHLĂUL, LOCUL DE CONTACT CU DIVINITĂȚILE

Plasarea zeilor cerești pe vârful munților este un fapt pe care îl întâlnim la traci, romani, greci, celți.

Radu Vulcănescu a scris, dacii se urcau pe culmile munților pentru a se ruga, pentru a fi mai aproape de cer…,în incintele sacre de pe crestele munților au fost locuri de contact cu divinitățile.

Strabon este primul care menționează existența muntelui Kogaiononului, considerându-l un munte sacru.

Marțial, în Dacia preistorică descria muntele cel faimos din țara hiperboreenilor, unde zeii se legaseră cu jurământ lângă altarul cel mare, să lupte împotriva titanilor și unde vechii giganți asaltează zeii olimpici.

Strabon descria că în apropierea muntelui este un râu cu același nume și o peșteră locuibilă.

Datele de identificare ale muntelui sunt succinte. Au fost emise trei ipoteze, Bucegi, Ceahlău, Grădiștea Muncelului.

Dimitrie Cantemir a susținut în opera sa că muntele sfânt se află în Ceahlău.

Nicolae Densușianu, în baza descifrării unei inscripții de la Romula, a considerat Sfinxul din Bucegi ca fiind locul sfânt.

Alți cercetători consideră că ar fi vorba despre Grădiștea Muncelului. Cei trei munți întrunesc condiția descrierii lui Strabon, existența unei peșteri.

Cei care susțin că muntele sfânt ar fi Ceahlăul au ca argument existența vârfului Bitca Ghedeonului, iar în apropiere este un pârâu cu numele Ghedeon. În opinia lor, Ghedeon disimulează numele de Kogaionon.

În Biblie se spune că Ghedeon l-a visat pe Iahve care i-a poruncit să distrugă altarul lui Baal și să pună în loc altarul său.

Pe vârful Ghedeon se află un amfiteatru natural care poate fi identificat cu un altar.

Un alt argument este faptul că în Ceahlău există multe peșteri care au fost loc de cult sau adăposturi pentru călugări.

În prima decadă a lunii august, în Ceahlău are loc un fenomen inedit. La răsăritul soarelui, umbra vârfului piramidal Toaca combinată cu umbra vârfului Piatra Ciobanului, formează o hologramă naturală, gigantică, care poate fi observată 80 de minute.

În aceeași perioadă, pentru câteva minute apare pe cer, în partea de vest, o imagine numită Calea Cerului. Între cer și pământ se deschide un drum întunecat.

CEAHLĂUL CEAHLĂUL, LOCUL DE CONTACT CU DIVINITĂȚILE

Un alt lucru important se referă la faptul că vârful Toaca are forma unei piramide cu baza pătrată și latura dublă față de piramida lui Keops. Este o formă rară în natură, spun specialiștii.

Pe vasele aparținând culturii Cucuteni a fost descoperit incizat în ceramică proiecția în plan a unei piramide cu baza pătrată.

Ceahlăul este considerat al doilea munte sfânt, după Athos, dat fiind activitatea monahală.

loading...
Comments
To Top