Cea mai ciudată compoziție: Misteriosul cântec al suicidului

Din punct de vedere științific, s-a dovedit că muzica poate influența starea de spirit. Cu toții avem melodii preferate și după ce le ascultăm simțim cum diferite sentimente ne cuprind trupul. Muzica reduce stresul și pe de altă parte ajută la creșterea memoriei.

Cu toate acestea, nu suntem tot timpul conștienți de efectele pe care le produce muzica și de cele mai multe ori o ascultăm reflexiv. Muzica poate produce diverse schimbări în corpul uman și de asemenea poate schimba percepția asupra vieții.

Una dintre cele mai deprimante compoziții din toate timpurile se intitulează Duminică Sumbră și a fost scrisă de compozitorul maghiar Seress Reszo în 1932. Se spune că melodia a fost compusă într-o zi ploioasă de toamnă, atunci când iubita compozitorului a rupt logodna. Mai târziu, când a încercat s-o facă publică, melodia era de cele mai multe ori respinsă de urechile auditoriului pentru că era considerată mult prea melancolică.

În timp piesa și-a câștigat o reputație proastă. În 1933, când a fost jucată pentru prima dată, se spune că un tânăr din sală, după ce a ascultat piesa, a mers acasă și s-a sinucis. Duminica Sumbră și-a câștigat reputația de piesa sinucigașilor, pentru că de fiecare dată când o persoană are probleme în dragoste și ascultă această piesă, atinge limita disperării, iar pasul următor este să-și pună capăt zilelor.

La sfârșitul anilor ’30 au existat atât de multe sinucideri încât poliția a dat vina pe celebra piesă. Nu se știa cum reacționau acei oameni și nici ce gândeau în acele momente, dar s-a presupus că Duminica Sumbră producea anumite stări de o sensibilitate ieșită din comun. Aceste trăiri sunt cele care îi împing pe cei mai slabi de înger spre a comite gestul suprem, suicidul.

Loading...

Lunile treceau şi tot mai multe astfel de cazuri era raportate , făcându-i pe şefii BBC să interzică difuzarea melodiei la radiouri .

În Franţa , Rezso Serres i-a scris iubitei lui , rugând-o să se împace . În schimb acesta a primit o scrisoare de la poliţie , prin care era informat că iubita lui se otrăvise în timp ce ascultă Duminica Sumbră .
Au urmat apoi multe alte sinucideri legate de melodie . Numărul exact nu este cunoscut până în prezent , dar se estimează peste 100 de cazuri .

Însuşi , Rezso Serres a încercat de asemenea să se sinucidă , aruncându-se de la fereastra apartamentului său în 1968 . Nu a murit atunci , supravieţuind căderii , dar se pare că totuşi a reuşit să se sinucidă la spital cu sârmă care îi susţinea piciorul în ghips.

suicid

Cu timpul , nefericitul cântec al lui Serres a fost uitat. Melodia apare şi la finalul filmului ,Lista lui Schindler” , când Oscar Schindler ia cina cu soţia lui într-un restaurant.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și