Ce și cum visează oamenii orbi? Cum își imaginează aceștia realitatea?

Ce și cum visează oamenii orbi? Cum își imaginează aceștia realitatea?

Este imposibil ca măcar o singură dată în viață să nu te fi întrebat ce visează orbii? Această întrebare este una legitimă, în condițiile în care creierul uman funcționează la fel, chiar dacă, prelungirile sale, ochii, sunt în parametrii optimi sau nu. Natura l-a învățat să se adapteze și a făcut-o mult mai bine decât ne-am putea imagina.

Ce văd oamenii orbi?

Oamenii orbi din naștere

Un om care nu a văzut niciodată nimic, nu poate să ”vadă” nimic. Nu este un non-sens, ci un lucru cât se poate de real. Mai mult de atât, am putea să ne imaginăm că el vede negru, dar pentru că nu a văzut niciodată întunericul nu are cum să-l definească.

Ideea este că el vede nimic. Pentru a înțelege acest nimic, psihologii recomandă un mic exercițiu. Închideți un ochi și cu celălalt focalizați un obiect. În acel moment uitați de ochiul închis și cu el nu se va vedea nici măcar întunericul, adică vedeți nimic.

Oamenii care au orbit pe parcursul vieții

În cazul acestor oameni lucrurile se schimbă. Ei au avut șansa să vadă realitatea, așa că pot să și-o imagineze după orbire. Unii descriu văzând întuneric complet, ca într-o peșteră. Alți oameni văd scântei sau experimentează halucinații vizuale vii care pot lua forma unor forme recunoscute, fie culori aleatorii, sau flash-uri de lumină.

„Viziunile” reprezintă un semn distinctiv al sindromului Charles Bonnet (CBS). CBS poate fi de durată sau de natură tranzitorie. 

Ce și cum visează oamenii orbi?

O persoană care s-a născut orbă are vise, dar nu vede imagini. Visele ar putea include sunete, informații tactile, mirosuri, arome și sentimente. Se poate spune că visurile sunt asemănătoare cu ale noaste, doar că nu includ imagini.

Loading...

cosmar

De cealaltă parte, o persoană, care a orbit pe parcursul vieții, poate visa precum un om normal. Apariția obiectelor în vise depinde de tipul și istoria orbirii. În cea mai mare parte, viziunea visurilor este comparabilă cu viziunea pe care a avut-o persoana pe tot parcursul vieții. 

Curios este că mișcarea rapidă a ochilor, care caracterizează somnul REM, apare la unii orbi, chiar dacă ei nu văd imagini în visuri. Cazurile în care nu se produce o mișcare rapidă a ochilor sunt mai probabile atunci când o persoană a fost orbă de la naștere sau și-a pierdut vederea la o vârstă fragedă.

Referințe

J. Alan Hobson, Edward F. Pace-Scott și Robert Stickgold (2000), „Dreaming and brain: Towards a neuroscience cognitive a stărilor conștiente”,  Sciences Behavior and Brain  23.

Schultz, G; Melzack, R (1991). „Sindromul Charles Bonnet:” imagini vizuale fantomatice „”. Percepție . 20  (6): 809-25.

loading...

Related posts