Ce se va întâmpla cu Terra când Soarele va dispărea?

O echipă de astronomi internaționali, inclusiv profesorul Albert Zijlstra de la Școala de Fizică și Astronomie, Universitatea din Manchester, sunt de acord că Soarele va muri în aproximativ 5 miliarde de ani și se va transforma într-un inel masiv de gaz luminos, interstelar și praf , fenomen cunoscut sub numele de nebuloasă planetară.

Ce se va întâmpla cu Terra când Soarele va dispărea?

În câteva miliarde de ani, Soarele își va consuma energia și apoi va începe să se transforme. Primul pas important pe care Soarele îl va face spre moartea sa va fi peste 1 miliard de ani. Oamenii de știință susțin că atunci va fi momentul în care temperatura de pe Terra va crește cu circa 10%. Această creștere nu va fi deloc benefică pentru planeta noastră pentru că se va încălzi atât de tare încât apa va începe să se evapore.

Procesul de încălzire al Soarelui va continua pentru o perioadă extrem de lungă. Peste 3,5 miliarde de ani, temperatura de pe Terra va crește cu aproximativ 50%, ceea ce înseamnă că nu vor mai exista ghețari și viața va fi probabil imposibilă. Acest proces de încălzire este unul normal și va duce la schimbări masive în întregul Sistem Solar.

Peste un alt miliard și jumătate de ani (5 miliarde de ani), Soarele se va afla în faza în care își va fi consumat atomii de hidrogen și vor apărea cei heliu. Astrul va fi saturat de atomi de heliu și atunci astrul va deveni un gigant roșu, care nu va mai putea să susțină planetele pe orbită. De aici și până la moartea sa propriu-zisă nu va mai fi decât un pas.

„Când o stea moare, ejectează în spațiu o cantitate de gaz și praf – cunoscut ca plicul său”, explică Prof Zijlstra

Numai atunci când nucleul fierbinte face ca plicul ejectat să strălucească pentru aproximativ 10.000 de ani – o scurtă perioadă în astronomie. Aceasta este ceea ce face nebuloasa planetară vizibilă. Unele sunt atât de strălucitoare încât pot fi văzute de la distanțe foarte mari, care măsoară zeci de milioane de ani lumină.

Loading...

90% din toate stelele se transformă în nebuloase planetare. Oamenii de știință nu erau siguri dacă soarele din galaxia noastră ar urma aceeași soartă: s-a crezut că are o masă prea mică pentru a crea o nebuloasă planetară vizibilă. Dar cu noile descoperiri sunt mai mult decât sigur că aceasta va fi și soarte stelei noastre.

Ce se va întâmpla cu Terra când Soarele va dispărea?

În acel moment, Sistemul Solar va fi istorie și Terra nu va mai exista.

Explicație imagine – nebuloasă planetară, Abell 39, descoperită de George Abell în 1966. Nebuloasa are un diametru de aproximativ cinci ani lumină, iar grosimea cocii sferice este de aproximativ o treime dintr-un an lumină.

 

loading...

Comentariile sunt închise.