Bizar

Ce se va intampla cu Romania in cazul producerii unui cutremur devastator?

Momentul producerii unui cutremur de intensitate ridicată în Vrancea nu este departe. Această afirmaţie devine valabilă în cazul în care ne bazăm pe studiul efectuat de Institutului de Cercetare Geologică al Statelor Unite ale Americii în care se specifică că Pământul înregistrează peste 8000 de cutremure în fiecare zi, un număr impresionant de mare comparativ cu cel din trecut.

România este situată la intersecția a trei plăci tectonice continentale: Euroatlantica, Africană şi indo-Asiatica. Cu toate acestea, Vrancea este zona cu risc ridicat pentru producerea unui cutremur de mare intensitate, informează jurnalul.ro.

Un seism de 7 grade, asemănător cu cel produs la 4 martie 1977 ora 21:22, ar pune România pe butuci. Bucureștiul este a doua capitală din Europa, după Lisabona, care prezintă cele mai șubrede construcţii. Pe lângă capitală, mai există şi alte orașe cu probleme similare, ceea ce ar însemna o pagubă materială şi umană greu de digerat în cazul producerii seismului devastator.

cutremur romania vrancea - Ce se va intampla cu Romania in cazul producerii unui cutremur devastator?

Bineînţeles că ideea producerii unui cutremur devastator în România nu este străină nici autorităților publice, dar cu toate acestea în ultimii 20 de ani nu s-au luat măsuri importante pentru protejarea populației prin consolidarea clădirilor cu risc ridicat de prăbuşire în cazul producerii unui seism major. Indolenta autorităţilor este nejustificată pentru că trebuie să ne reamintim că o dată la cel puţin 30 de ani Vrancea ne oferă o surpriză neplăcută. Potrivit datelor oficiale, 264 de imobile din Capitală, ar putea să cadă la următorul cutremur, fiind încadrate în categoria de risc seismic I.

Cel mai mare cutremur înregistrat până în prezent în Vrancea s-a produs în anul 1802 şi a avut o intensitate de 7,9 grade pe scara Richter. Dacă acest eveniment neplăcut s-ar produce iar, mai mult ca sigur că jumătate din România s-ar afla la pământ şi la propriu, dar şi la figurat. Nu putem decât să sperăm că viitorul va fi blând cu romanii pentru că altfel ne-am întoarce 100 de ani în istorie şi probabil că nu am mai putea niciodată să reconstruim România aşa cum o cunoaştem în ziua de astăzi.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top