Descopera

Ce se petrece în sistemul nostru solar? ANOMALII ÎN CENTURA KUIPER

Sistemul solar este o grupare cosmică elicoidală, cu un miez incandescent. În jurul Soarelui orbitează nouă planete. Mai puțin popularizată este centura Kuiper care este de 20 de ori mai mare decât centura de asteroizi și de 200 de ori mai masivă.

Centura Kuiper are misterul ei. În 28 decembrie 2004, a fost descoperită planeta pitică Haumea, denumire dată după zeița hawaiiană a fertilității.

Are o circumferință egală cu cea a lui Pluto și o treime din masa acesteia. Are forma unei mingi uriașe de rugby. Astronomii au remarcat o alernare a luminozității acesteia. O dată la două ore, ea își schimbă luminozitatea, devine când mai strălucitoare, când mai stinsă.

S-a pus întrebarea dacă planeta ar putea face o mișcare de revoluție o dată la două ore. Ce viteză ar trebui să aibă ca să se realizeze acest lucru?

În plus, o asemenea viteză ar dezintegrat-o. Haumea este considerată corpul cu cea mai mare viteză din sistemul nostru solar. La o asemenea viteză, un corp care s-ar afla pe suprafața sa va avea tendința să se ridice de la sol.

Forma neobișnuită este pusă tot pe seama vitezei pe care planeta o are. În vecinătatea sa, Humea are un satelit neobișnuit. El este format în proporţie de 90% din apă înghețată.

S-a emis ipoteza că un corp a lovit Haumea și apa a fost împrăștiată pe orbită, formându-se acest satelit.  La scurt timp după descoperirea acestui satelit, astronomii au avut surpriza să constate existența unui al doilea satelit. Este un fenomen rar în sistemul nostru solar ca un obiect cosmic să aibă doi sateliți.

Se crede că cel de al doilea satelit s-a format ca urmare a coliziunii cu un meteorit, în urmă cu 4,5 milioane de ani. Meteoritul ar fi trebuit să aibă dimensiuni foarte mari pentru a da naștere la un satelit de dimensiuni mari.

Se știe că în centura Kuiper sunt obiecte cosmice de dimensiuni mici. Astronomii și-au pus întrebarea care este originea acestor corpuri de dimensiuni uriașe?

Se pare că în structura sistemului solar au existat obiecte cosmice de dimensiuni mari care în timp au dispărut sau și-au schimbat configurația. În prezent, s-a estimat că în centura Kuiper există peste 70000 de obiecte cosmice cu diametrul de peste 100 de kilometri.

CENTURA-KUIPER Ce se petrece în sistemul nostru solar? ANOMALII ÎN CENTURA KUIPER

Există sateliți care au făcut parte din această centură și au fost captați mai târziu de anumite planete, cum ar fi Saturn și Jupiter.
Ultimul obiect misterios din centura Kuiper a fost descoperit acum câțiva ani. Cercetătorii din Pasadena, SUA, au reușit să-i măsoare densitatea. Densitatea a fost mai mică decât cea a gheții, ceea ce înseamnă că misteriosul obiect cosmic de dimensiuni considerabile poate pluti în apă.

Până în prezent nu s-a mai descoperit un astfel de tip de rocă Cercetătorii îl consideră o anomalie care a ajuns accidental în centura Kuiper.

loading...
Comments
To Top