Ce se petrece pe Saturn? Planeta și-a schimbat culoarea peste noapte

Un fenomen misterios se petrece pe Saturn și specialiștii de la NASA nu au nicio explicație. Recent, planeta și-a schimbat total culoare de parcă cineva sau ceva desfășoară diverse activități pe suprafața planetei.

Saturn este numit după zeul roman Saturnus (care va denumi ziua de sâmbătă), echivalentul zeului grec Kronos (Titan și tatăl lui Zeus), babilonianul Ninurta și divinității Hindu Shani. Simbolul lui Saturn este coasa zeului Kronos (Unicode: ♄).

Planeta este compusă din hidrogen și proporții mici de heliu și alte elemente. Structura internă a planetei constă într-un miez de piatră și gheață, înconjurat de un strat gros de hidrogen metalic și un strat gazos exterior.

Atmosfera este blândă, deși multe caracteristici intense pot apărea. Vânturile de pe Saturn pot atinge viteze de 1,800 km/h, mult mai rapide decât cele de pe Jupiter. Are un câmp magnetic a cărui putere este un intermediar între cea a Pământului și câmpul puternic al lui Jupiter.

Saturn prezintă un sistem de inele, care sunt alcătuite din particule de gheață și mici cantități de deșeuri de praf și rocă. 62 de sateliți cunoscuți orbitează în jurul planetei, fără a socoti particulele din inele. Titan, cel mai mare satelit al lui Saturn și al doilea satelit ca mărime din Sistemul Solar (după Ganimede, satelitul lui Jupiter), este mai mare ca planeta Mercur și este singurul satelit din Sistemul Solar care are o atmosferă cu o consistență semnificativă.

Cu toate acestea, până de curând planeta avea o culoare maro spre alb, dar din motive necunoscute și-a schimbat culoare brusc și acum a devenit albastră cu diverse pete roșii.

Imaginile și informațiile despre Saturn au fost captate cu ajutorul unei sonde, care spionează planeta încă din 2004. Ciudat este faptul că niciodată până în prezent nu au mai fost semnalate astfel de schimbări.

Specialiştii NASA susțin că ceea ce se petrece pe Saturn este un fapt inexplicabil și misterios, de parcă cineva ar desfășura diverse activități acolo și astfel ar influența culoare planetei.

Cu toate acestea, nu se poate spune cu exactitate ceea ce se petrece pe Saturn, dar este cert că aceste schimbări nu se petrec de la sine, ci au un motiv bine întemeiat.

loading...

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Comentariile sunt închise.