Stiinta

Ce se întâmplă? MATERIA NEAGRĂ CATAPULTEAZĂ METEORIȚII PE PĂMÂNT

În perioada 1994-2013 , pe Pământ au căzut 556 de asteroizi. Ei intră în atmosfera terestră cu o viteză uluitoare. Vestea bună este că aceștia au fost de mici dimensiuni și neprezentând un risc mare. Excepție face data de 15 februarie 2013, când un asteroid cu un diametru de 16 metri și cu o masă de 10000 tone, a căzut în Ural și a rănit mii de persoane, iar pagubele au fost de 30 milioane de dolari.

O nouă teorie în lumea științifică își face apariția, susținând că materia neagră duce la fenomenul de pătrundere în atmosfera terestră și implicit pe Pământ a asteroizilor. Cercetătorii de la Harvard vorbesc despre catapultarea meteoriților de către materia neagră și împingerea acestora spre Pământ.
Fizicienii susțin că această misterioasă materie neagră, reprezintă 5/6 din toată materia existentă în Univers.

Materia neagră a fost depistată datorită forței sale gravitaționale care a împiedicat alungirea Căii Lactee și a altor galaxii. Un disc gros de materie neagră, la aproximativ 35 de ani lumină, se află deasupra Căii Lactee. Specialiștii susțin că acest disc perturbă orbitele cometelor. Acest fenomen determină impactul asteroizilor cu Terra. Se vorbește chiar de un real pericol în care se află Terra, existând posibilitatea unui impact catastrofal.

Sunt fizicieni care susțin teoria conform căreia o astfel de coliziune ar fi dus la dispariția dinozaurilor de pe Terra. Acum 65 de milioane de ani, în urma unei astfel de ciocniri, s-a produs craterul de la Chicxulub, norii de praf au fost atât de mari și denși, încât a dus la o iarnă prelungită, cu consecințe dramatice pentru dinozauri.

Să nu uităm faptul că în Mexic a fost descoperită o bucată dintr-o cometă cu un diametru de 180 de kilometri. Cercetătorii au descoperit printre sedimentele din acest crater, un mineral care se găsește numai în meteoriți. Există șanse de 70% ca originea craterului de pe Lună, numit Tycho, să se fi format în aceleași condiții. Craterul are 85 de kilometri diametru. Potrivit oamenilor de știință, există peste un milion de corpuri cerești uriașe care ar putea să lovească Pământul.

Fostul astronaut Ed Lu spune că Pământul a avut un noroc chior că nu a fost lovit până acum. Este ca o ruletă cosmică pe care o jucăm. Dovada dramatică a lovirii Pământului de către asteroizi a venit pe 15 februarie 2013, când un asteroid a lovit în apropierea Celiabinskului, cu o putere de 30 de ori mai mare ca bomba de la Hiroshima.

meteoriti - Ce se întâmplă? MATERIA NEAGRĂ CATAPULTEAZĂ METEORIȚII PE PĂMÂNT

Deseori facem confuzie între comete și asteroizi. Asteroizii sunt formați din metale și roci, iar cometele din gheață, praf stelar și roci. Asteroizii se formează mai aproape de Soare și nu au în compoziţia lor gheață.
Cel mai mare asteroid se numește Ceres și are un diametru de 930 km.

Cometele sunt bucăți mari de gheață și roci care orbitează în jurul Soarelui. Gheața se topește la un moment dat și se formează o coadă luminiscentă care poate atinge milioane de kilometri în lungime.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top