Descopera

Ce se întâmplă dacă Pământul ar fi lovit de un asteroid?

Oamenii de ştiinţă au reconstituit presupusul impact al unui asteroid cu diametrul de 58 de kilometri cu Terra, care ar fi avut loc acum 3.26 miliarde de ani.

Cercetătorii spun că un asteroid, de şase ori mai mare decât cel care dus la dispariţia dinozaurilor, s-ar fi ciocnit cu planeta noastră, acum mai bine de trei miliarde de ani, relatează Daily Mail. Conform acestora, corpul ceresc ar fi avut un diametru între 23 şi 36 de mile, 37-58 de kilometri, iar impactul ar fi generat un crater cu diametrul de 300 de mile, 482 de kilometri, care a lăsat urme geologice specifice în Centura Barberton din Africa de Sud, scrie Mediafax.ro.

Studiul, care urmează să fie publicat înGeochemistry, Geophysics, Geosystems (Geochimie, Geofizică, Geosisteme), o revistă editată de American Geophysics Union, susţine că ciocnirea cu un obiect de astfel de dimensiuni ar avea consecinţe catastrofale pentru vieţuitoarele de pe Terra.

Asteroidul Chicxulub, numit aşa după oraşul din Mexic în apropierea căruia au fost descoperite dovezile existenţei sale, avea un diametru de aproape zece kilometri. Craterul rezultat în urma ciocnirii sale cu Pământul are un diametru de 180 de kilometri şi o adâncime de 20 de kilometri. Impactul acestuia cu Terra a dus la dispariţia a două treimi dintre speciile de plante şi animale, printre care şi dinozaurii şi marchează sfârşitul perioadei Cretacice şi a întregii ere Mezozoice. Corpul ceresc care a lovit planeta noastră acum 3.26 de miliarde de ani era de şase ori mai mare decât asteroidul Chicxulub, spun cercetătorii.

 Ştim că era mare, dar nu îi ştim dimensiunile exacte”, spune Donald Lowe, geolog la Universitatea Stanford şi co-autor al studiului. Totuşi, oamenii de ştiinţă estimează că o eventuală ciocnire cu un astfel de asteroid ar avea consecinţe catastrofale. Impactul ar genera un cutremur cu magnitudinea 10.8 şi valuri seismice pe distanţe de sute de kilometri, care, la rândul lor, ar da naştere altor cutremure devastatoare, aşa cum s-a întâmplat şi acum 3.26 miliarde de ani.
asteroid - Ce se întâmplă dacă Pământul ar fi lovit de un asteroid?
Seismele ar dura până la jumătate de oră şi ar provoca valuri tsunami mult mai mari şi mai periculoase decât cel care a devastat Japonia în 2011. Atmosfera ar fi supraîncălzită şi încărcată cu praf şi rocă vaporizată, care ar cădea înapoi pe Pământ. Straturile superioare ale oceanelor ar fierbe, iar cantitatea de energie eliberată ar fi uriaşă. Asteroidul Chicxulub, spre exemplu, de şase ori mai mic, a generat de un miliard de ori mai multă energie decât bombele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki.

Realitatea

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top