Sanatate

Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci usturoi pe stomacul gol

Usturoiul este una dintre cele mai mari minuni naturale pentru sanatatea organismului uman, cu diferite intrebuintari culinare si casnice de asemenea.

Adio, hipertensiune si boli cardiace!

Cura indelungata cu usturoi se recomanda pentru scaderea si stabilizarea tensiunii arteriale. Preparatele pe baza de usturoi au efect bun atat asupra circulatiei periferice, cat si asupra inimii. Pulsul devine mai rar si se regularizeaza. Se diminueaza efortul cardiac si se amelioreaza tulburarile de ritm. Scade riscul de a face tromboza, varice si hemoroizi. Determina scaderea colesterolului din sange si previne ateroscleroza. Are si actiune antihemoragica. Este puternic antibacterian si, de aceea, este indicat nu numai in afectiuni respiratorii (bronsite cronice, rinite, gripa, efizem pulmonar, tuse spastica sau convulsiva, astm bronsic, raguseala, guturai), dar si in cazuri de diaree infectioasa. Previne cancerul cailor digestive.

Cum il consumi

Se poate consuma ca atare, in mancare, sau poate fi preparat ca mujdei. In ultima forma, are avantajul ca uleiul pe care il contine protejeaza mucoasele gastrice de actiunea iritativa pentru unii si elimina, pana a doua zi, mirosul neplacut. Daca, totusi, mirosul persista, se pot lua una – doua tablete de carbune medicinal. Te mai poti clati cu apa de gura si folosi o pasta de dinti cu mentol. Exista si capsule cu extract de usturoi, prin care poti evita aceasta problema. Acestea sunt, cu precadere, indicate in hipertensiune si pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

O alta metoda de administrare a usturoiului, fara a avea neajunsul mirosului neplacut, este urmatoarea: se curata un catel de usturoi si se taie foarte marunt. Se inghite cu o cantitate suficienta de apa.

loading...

Aplicatii externe si clisme

Usturoiul este recomandat in plagi infectate, ulceratii, afte, candidoza bucala, in combaterea bataturilor si a negilor, prin aplicatii locale, timp de cel putin o saptamana. Se freaca zona afectata cu un catel de usturoi taiat in doua. In tratamentul oxiurazei, se pot face clisme (20-30 g usturoi macerate timp de 2-3 ore intr un litru de apa la temperatura camerei).

Cum prepari tinctura de usturoi

Tinctura de usturoi este si ea foarte eficienta. Se prepara dupa cum urmeaza: se piseaza doua capatani de usturoi, peste care se toarna 500 ml de votca sau alcool de 70˚. Se lasa noua zile la soare, dupa care se pune in sticle inchise la culoare si se depoziteaza intr-un loc uscat, ferit de lumina. Se iau cate 10-15 picaturi in 50 ml de lapte sau ceai. Pentru eliminarea viermilor intestinali se iau cate 30 de picaturi dimineata, cu 30 de minute inainte de masa, in cure de 15 zile. In reumatism, se fac frectii cu tinctura diluata in apa.

Ca antimicotic, se fac aplicatii locale cu o parte de tinctura diluata in doua parti de apa.

Un leac din vechime

Usturoiul este una dintre cele mai vechi legume de cultura, cunoscuta cu circa 5.000-6.000 de ani i. Hr. In Egiptul Antic, facea parte din hrana lucratorilor care ridicau piramidele si ii ajuta pe acestia sa reziste unui program dur de munca.

In medicina traditionala romaneasca, mamele frecau buzele copiilor cu un catel de usturoi taiat in jumatate, pentru ca acestia sa aiba forta si sa fie aparati de boli.

Alte afectiuni la care ajuta usturoiul:

– bila lenesa sau probleme cu digestia

– colite de fermentatie

– balonari, flatulenta

– pietre la rinichi

– guta, reumatism si artrita

– viermi intestinali (limbrici, oxiuri, tenie etc.)

– lipsa apetitului

– astenie, slabiciune generala

– candidoza bucala si a cailor respiratorie

– constipatie

– dezechilibre endocrine

– parodontoza

usturoi - Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci usturoi pe stomacul gol

– candidoza vaginala

– caderea parului

– incheieturi umflate sau dureroase

– intepaturi de insecte

Reteta de mujdei

Bulbii curatati de la o capatana de usturoi se bat intr-un mojar de portelan. Se amesteca cu o lingurita de sare grunjoasa si una-doua lingurite de miere, pana se obtine o pasta omogena. Se adauga o lingura de ulei (preferabil de masline sau alt ulei presat la rece) si se mai amesteca. Se toarna apoi sucul de la o lamaie si se incorporeaza.

Contraindicatii

Usturoiul poate avea si contraindicatii. Nu este bine sa il consumi daca ai arsuri la stomac, tuse seaca sau sangvinolenta. Celor care au sensibilitate gastrica le poate provoca neplaceri, cum ar fi inapetenta temporara, indigestia, senzatia de voma. Mamele care alapteaza nu vor consuma usturoi pentru ca gustul se va transmite in lapte.

Sursa: libertatea.ro

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top