Mistere

Ce s-a intamplat cu cetatile Sodoma si Gomora?

Ce s-a intamplat cu cetatile Sodoma si Gomora? In Vechiul Testament se relateaza de distrugerea a doua cetati de catre Dumnezeu, ca urmare a vietii depravate ce o duceau locuitorii respectivelor cetati. Istoric se poate dovedi ca depravarea morala intr-o cetate antica era intr-un grad acceptabil. Deci, relatarea din Biblie este corecta sau falsa? La o analiza atenta a descrierii distrugerii celor doua cetati se poate constata ca este vorba de o eruptie vulcanica sau o explozie a acumulărilor de gaze naturale si de petrol din pământ, datorită unui foc. In urma cu sute de ani nu se explica stiintific eruptiile vulcanice, ele erau interpretate ca pedeapsa a zeilor pentru faptele oamenilor.

In toate religiile primitive intalnim aceasta explicatie pentru eruptiile vulcanice, in crestinism prin atasarea Vechiului Testament, interferam cu o gandire arhaica. In urma cu sute de ani, cand se faceau primii pasi in gandirea abstracta, fenomenele violente ale naturii erau explicate prin pedeapsa zeilor pentru pacatele oamenilor, iar in prezent prin incercarea disperata a religiei de inoculare a unui fals adevar, interferam cu aceasta gandire arhaica.

Sodoma si Gomora - Ce s-a intamplat cu cetatile Sodoma si Gomora?Potopul lui Noe este un alt exemplu in acest sens. Omenirea inca de la inceputuri s-a confruntat cu ploi abundente, ca urmare a rezultat povestirea in care civilizatia a incetat sa mai existe datorita pacatelor ei. Din punct de vedere stiintific s-a dovedit ca sistemul fizic al planetei Terra nu permite formarea cantitatii de apa ce sa acopere si formele inalte de relief. Seceta este un fenomen ce poate avea caracter planetar si care de asemeni ar distruge viata complet pe planeta, insa crizele de seceta nu au fost percepute ca pedeapsa a zeilor la scara globala ci numai zonal. Probabil furtunile puternice au generat mai multa spaima in randul oamenilor decat seceta, ca urmare ele au fost percepute colectiv ca avand caracter de distrugere global.

Un alt motiv pentru care ploaia abundenta este considerata calea de pedepsire planetara de catre Dumnezeu in mai multe religii antice si nu seceta, este posibil sa se coreleze chiar cu conditiile de existenta a acestora. Probabil in antichitate omul s-a confruntat mai mult cu ploi abundente si mult mai putin cu seceta.

Daca Dumnezeu ar vrea sa pedepseasca omenirea prin disparitia ei, ar avea la dispozitie cai mult mai usoare si nu ar trebui sa se foloseasca de fenomenele naturii ce sunt legate de un cadru obiectiv-legic, adica exista intre niste limite. Astfel cantitatea de apa ce se produce pe planeta nu poate provoca decat probleme zonale, intensitatea si densitatea cutremurelor, respectiv intensitatea si densitatea eruptiilor vulcanice la scara planetara intr-un an nu pot atinge decat o valoare maxima, adica conditiile fizice nu permit sa fie mai multe cutremure sau eruptii vulcanice decat cele existente.
Atunci cand nu cunosti stiintific lumea in care traiesti, sub imperativul fricii tendinta este sa se exagereze si sa se considere ca intr-o zi fenomenele naturii trec de limita cunoscuta provocand sfarsitul vietii pe planeta. Aceste fenomene insa nu pot depasi o anumita limita deoarece sunt strans legate de cadrul obiectiv-fizic ce le genereaza.

La intrebarea daca Dumnezeu vrea sa aduca pieirea acestei lumi datorita pacatelor ei, prima problema este definirea conceptului de pacat, caci nu toate greselile omului sunt pacate, o a doua mare problema este cauza pacatului, adica rezultant al mintii omului, prin urmare mintea omului este problematica, dar este astfel datorita Creatorului, deci nu omenirea trebuie sa ia sfarsit ci mintea omului sa fie retusata pentru a se elimina marile deficiente de pe planeta. Civilizatia si omul a aparut prin mii de ani de Creatie, deci nu pot fi distruse in cateva minute, zeci de minute deoarece se confrunta cu diferite probleme, doar ajustate pentru a depasi aceste defecte.

loading...

Cetatile Sodoma si Gomora nu puteau fi distruse decat printr-o eruptie vulcanica sau printr-o explozie a unor emanari de gaz si petrol si nu altfel deoarece stiintific nu exista o alta explicatie pentru fenomenul descris, din cer nu pot cadea flacari oricum. Imaginatia omului nu are limite, dar realitatea este strans corelata cu un sistem fizic, deci nu se poate petrece orice. Daca acest fenomen a fost real, el are o explicatie obiectiva si nu este rezultat al Voii lui Dumnezeu, iar prezentarea situatiei ca pedeapsa divina este datorita gandirii omului primitiv ce a corelat fenomenele naturii cu Voia lui Dumnezeu. Daca exista fenomene ale naturii ce ies din sfera obiectivismului-legic, aceasta nu se datoreaza pedepsirii de catre Dumnezeu, ci datorita regulii determinismului.

Articol semnat: Evi Eshara

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top