Descopera

Ce s-a întâmplat azi, 1 ianuarie

Pentru cei care vor să știe ce s-a întâmplat azi, 1 ianuarie, de-a lungul anilor, am făcut o trecere în revistă a evenimentelor importante din această dată.

1 ianuarie este prima zi din Calendarul Gregorian și, potrivit statisticilor, are șanse mai mari să pice într-o zi de marți, vineri sau duminică, decât într-o luni sau sâmbătă.

În timpul Evului Mediu, multe națiuni europene, infulențate de Biserica Catolică, începeau anul cu ocazia unor evenimente creștine importante (25 decembrie, 1 Martie, sau chiar de Paște). Primul stat care a adoptat 1 ianuarie ca prima zi din an a fost Marele Ducat al Lituaniei, în 1362.

De-a lungul anilor, pe 1 ianuarie s-au petrecut lucruri interesante, de la evenimente istorice până la nașteri sau decese ale unor personalități.

Ce s-a întâmplat azi, 1 ianuarie, în istoria omenirii

În 1502, pe 1 ianuarie, portughezii începeau explorarea teritoriului care acum este Rio de Janeiro, mai cunoscut nouă pentru carnavalul de la Rio decât pentru această dată.

În 1772, apar primele cecuri de călătorie, care puteau fi folosite în 90 de orașe europene. Ele s-au pus în vânzare la Londra.

loading...

Primul număr din The Times apare la Londra în 1788.

În 1804, Haiti iese de sub stăpânirea franceză și devine primul stat independent de culoare din America de Nord și al doilea de pe continent după SUA. Patru ani mai târziu, în SUA este interzis importul de sclavi.

În 1902 are loc prima ediție a Rose Bowl, competiție care face în prezent recorduri de audiență.

În prima zi a anului 1959, Fidel Castro îl înlătură de la putere pe Fulgencio Batista, dictatorul care conducea Cuba.

Tot pe 1 ianuarie 1971, reclamele la țigări sunt interzise la televiziunile din SUA.

La 1 ianuarie 1999, euro este introdus în 11 țări europene, membre ale Uniunii Europene, excepție făcând Marea Britanie, Danemarca, Grecia și Suedia.

66 de persoane mor într-un incendiu asemănător cu cel din Colectiv, într-un club din Bangkok, Thailanda.

Un hotel din Dubai este distrus de un incendiu, o persoană decedând și alte câteva zeci fiind rănite.

Ce personalități s-au născut sau au murit pe 1 ianuarie

În 1823 vedea lumina zilei poetul Petofi Sandor, iar patru decenii mai târziu, se năștea întemeietorul Comitetului Internațional Olimpic, Pierre de Coubertin. În prima zi din 1919 se năștea J.D. Salinger, iar pe 1 ianuarie 1972 viitorul fotbalist, campion mondial Lilian Thuram.

1 ianuarie - Ce s-a întâmplat azi, 1 ianuarie

La capitolul treceri în neființă, pe 1 ianuarie și-au luat adio de la lume, printre alții: actorul francez Maurice Chevalier (1888-1972) sau dirijorul și compozitorul român Marin Constantin (1925-2011).

Libertatea

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top