Ce este violența psihologică și unde se întâlnește ea?

Ce este violența psihologică și unde se întâlnește ea?

Violența psihologică este un concept central pentru descrierea relațiilor sociale dintre oameni, un concept încărcat cu semnificație etică și politică . Totuși, ce este violența? Ce forme poate lua? Poate viața umană să fie lipsită de violență și ar trebui să fie așa? Acestea sunt câteva dintre problemele greu de abordat de o teorie a violenței.

În acest articol, abordăm violența psihologică, care va fi distinctă de violența fizică și violența verbală. Alte întrebări, cum ar fi „De ce oamenii sunt violenți?” Sau ” Poate fi violența vreodată dreaptă? ” Sau „Ar trebui oamenii să aspire la non-violență?” va fi lăsată pentru o altă ocazie.

Ce este violența psihologică?

Într-o primă aproximare, violența psihologică poate fi definită ca fiind acel fel de violență care implică daune psihologice din partea celui care este agresat.

În orice moment, când un individ provoacă în mod voluntar o agitație psihologică asupra altei persoane, atunci putem vorbi despre violența psihologică.

Violența psihologică este compatibilă cu violența fizică sau violența verbală . Daunele provocate unei persoane care a fost victima unui atac sexual nu sunt doar daunele care decurg din leziunile corporale; trauma psihologică pe care atacatorul o poate provoca este parte integrantă a violenței comise, care este un fel de violență psihologică.

violența psihologică

Politica și violență psihologică

Violența psihologică este extrem de importantă din punct de vedere politic. Rasismul și sexismul au fost într-adevăr analizate ca forme de violență pe care un guvern sau o sectă a societății le-a provocat anumitor persoane.

Din punct de vedere juridic, recunoașterea faptului că rasismul este o formă de violență, chiar și atunci când nu se provoacă daune fizice victimei, comportamentului rasist este un instrument important pentru exercitarea unei presiuni (adică exercitarea unei forme de constrângere ) asupra celor a căror comportament este rasist.

Pe de altă parte, deoarece este adesea dificil de evaluat daunele psihologice, criticii violenței psihologice încearcă adesea să găsească o cale ușoară apologetică. În timp ce cauzele de dezintegrare în sfera psihologică sunt dificile, nu există nicio îndoială că atitudinile discriminatorii de tot felul fac presiuni psihologice asupra indivizilor: o astfel de senzație este destul de familiară tuturor ființelor umane încă din copilărie.

Reacționând la violența psihologică

Violența psihologică prezintă și unele dileme etice importante și dificile. În primul rând, este justificat să reacționăm cu violența fizică la un act de violență psihologică?

Putem, de exemplu, să scuzăm revolte sângeroase sau violente din punct de vedere fizic. care au fost comise ca reacție la situațiile de violență psihologică?

Luați în considerare chiar și un caz simplu de hărțuire, care (cel puțin parțial) implică o anumită doză de violență psihologică: poate fi justificată reacționarea într-o manieră violentă fizică?

violența psihologică

Pe de altă parte, unii susțin că anumite forme de violență psihologică pot fi mai atroce decât orice formă de violență fizică: într-adevăr, unele dintre cele mai grave forme de tortură sunt psihologice și pot să nu implice daune fizice directe.

Înțelegerea violenței psihologice

Deși majoritatea ființelor umane ar fi putut fi victima unei forme de violență psihologică la un moment dat al vieții lor, fără o noțiune proprie de sine, este dificil să se elaboreze strategii eficiente pentru a face față daunelor provocate de aceste acte de violență.

De ce este nevoie pentru a se vindeca de traume psihologice sau de daune morale? Cum să cultivați bunăstarea unui sine? Acestea ar putea fi printre cele mai dificile întrebări pe care filosofii, psihologii și oamenii de știință sociali trebuie le găsească răspuns pentru a cultiva bunăstarea indivizilor.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)