Ce este sufletul? Cele 9 părți ale sale în viziunea vechilor egipteni

Ce este sufletul? Cele 9 părți ale sale în viziunea vechilor egipteni

Ideea de suflet a fascinat omenirea de mii de ani. Dar ce este sufletul? Culturile din întreaga lume au căutat să explice ceea ce este sufletul sau spiritul într-o varietate largă și fascinantă de moduri.

Sufletul este un aspect important al religiei și este strâns legat de viața de după moarte, reîncarnare și tărâmurile spirituale. Aceasta înseamnă că conceptul de suflet este integrant pentru multe sisteme de credințe și că, în multe cazuri, descrierile și explicațiile sufletului sunt lungi și complexe.

Ce este sufletul?


Pentru cei religioși și non-religioși, sufletul rămâne un simbol al sinelui, iar ideea de a paria sau de a pierde sufletul a fost folosită ca un complot în povești precum cea a Doctorului Faustus de generații întregi.

Ce este sufletul

În unele culturi, cum ar fi triburile din Indonezia, preluarea părții corpului despre care se crede că adăpostește sufletul unui inamic era cel mai mare premiu, pentru că astfel el nu mai putea ajunge în viața de apoi.

Egiptenii antici aveau propriile lor idei complexe despre din ceea ce se compune sufletul uman și credințele lor implicau împărțirea sufletului în nouă părți: Khat, Ba, Ren, Ka, Shuyet, Jb, Akh, Sahu și Sechem.

Opt dintre acestea au fost nemuritoare și au trecut în viața de apoi și a noua a fost corpul fizic care rămâne în urmă. Toate părțile au propriile funcții unice și, analizându-le, putem să înțelegem mai multe despre ceea ce gândeau egiptenii antici.

Khat sau Kha – Corpul


Egiptenii antici credeau că forma fizică însăși era o parte a sufletului uman și numeau acest element Khat sau Kha. Era mașina locuită de restul sufletului pe Pământ. Aceasta este o parte din motivul pentru care mumificarea a devenit atât de importantă pentru vechii egipteni – păstrarea corpului fizic a fost de fapt păstrarea unei părți importante ale sufletului.

După ce o persoană ar fi murit, ofrande erau aduse sufletului, deoarece se credea că restul sufletului putea absorbi supranatural beneficiile și nutrienții din ofrande. Corpul era o legătură cu esența persoanei care l-a locuit cândva – concept care se vede în multe alte interpretări ale sufletului.

Ba – Personalitatea


Ba este partea cea mai apropiată de ideile moderne despre suflet. A format toate elementele unei persoane care le-a făcut unice.

Luând forma unei păsări cu cap uman, Ba-ul era modul în care sufletul se putea deplasa între tărâmul muritor și cel spiritual. Egiptenii credeau că Ba încă mai călătorea între ambele tărâmuri ocazional, în timp ce o persoană era încă în viață, dar Ba pleca definitiv după moarte.

Ba vizitează zeii și tărâmul spiritual, dar a fost această parte a sufletului care a frecventat și locurile pe care le-a iubit o persoană când era încă în viață, menținând o legătură între părțile sufletului care locuiau printre stele și Khat și alte elemente ale sufletului care au rămas pe Pământ.

Ce este sufletul

Ideea că Ba ar petrece timp în locuri pe care o persoană iubește în timpul vieții este similară cu unele idei moderne despre fantome și spirite care stau într-un loc iubit cândva de o anumită persoană când era în viață. Ba putea să comunice cu zeii.

Ren – Numele adevărat


Egiptenii antici primeau un nume la naștere, care a fost păstrat secret pentru toată lumea, în afară de zei. Acest nume a fost considerat o parte extrem de importantă și puternică a sufletului, cu capacitatea de a distruge permanent o persoană și sufletul ei.

De-a lungul vieții, un individ era cunoscut doar printr-o poreclă, astfel încât nimeni să nu poată învăța adevăratul lor Ren și să-i fure puterile pe care le deținea sau șansa și cunoștințele necesare pentru a-l distruge.

Atâta timp cât Ren exista, sufletul avea puterea să supraviețuiască. Atâta timp cât îmbălsămarea era făcută corect și mumificarea avea succes, însemna că sufletul putea să existe pentru totdeauna.

Ka – Esența vitală


Ka-ul era esența vitală a unei persoane. Egiptenii credeau că fie zeița fertilității Heqet, fie zeița nașterii, Meskhenet, și-a transpus Ka-ul într-un corp în momentul nașterii. Ka este ceea ce l-a făcut pe noul copil să fie cu adevărat viu.

Ei credeau că Ka-ul era hrănit pe parcursul vieții prin mâncare și băutură. Ei credeau că acest Ka mai avea nevoie de hrănire după moarte, motiv pentru care mâncarea și băutura erau prezente în Khat. Ei nu credeau că Ka-ul mai trebuie să mănânce alimentele fizic, ci au crezut că nutrienții erau absorbiți într-o manieră supranaturală după moarte.

Un fel de „Casa sufletului”, făcută din lut, în formă de casă a fost confecționată pentru ofrandele aduse Ka-ului.

Shuyet – Umbra


Egiptenii antici credeau că umbra era de fapt o parte a sufletului unei persoane. Ca în multe alte culturi, egiptenii credeau că umbra era legată într-un fel de moarte. Shuyet se credea a fi un slujitor al lui Anubis , zeul egiptean al morții și al vieții de apoi . Înfățișările fizice ale Shuyet-ului erau ale unei figuri umane întunecate complet negre.

Unii oameni aveau o „cutie a umbrei” printre obiectele lor funerare, astfel încât Suyet-ul avea un loc unde să locuiască. În cartea egipteană a morților, sufletul este descris ca vizitează mormântul defunctului sub forma unei umbre. Acest Shuyet este considerat doar o umbră a persoanei și nu o manifestare majoră sau distructivă a decedatului pe tărâmul fizic.

Jb – Inima


La fel cum mulți oameni încă mai cred astăzi, egiptenii antici au văzut inima ca fiind casa emoțiilor umane. De asemenea, a fost considerată centrul gândirii, voinței și intenției. Aceasta însemna că Jb (inima) era o parte foarte importantă a sufletului, iar cuvântul apare în multe zicale și expresii.

Ca element al sufletului, Jb este partea cu care o persoană putea să obțină acces la viața de apoi. După moarte, inima era pusă într-o balanță ș dacă era mai ușoară decât o pană, atunci persoana respectivă putea să intre pe tărâmul magic al vieții de apoi. Dacă era mai grea, atunci era mâncată de un demon, numit Ammit.

Akh sau Ikhu – Sinele Nemuritor


Akh a fost o combinație magică a elementelor Ba și Ka care reprezintă ființa nemuritoare, luminată după moarte. Această unificare magică a Ba și Ka ar fi posibilă numai dacă ritualurile funerare erau executate după un anumit tipic.

Sahu – Judecătorul corpul spiritual


Ce este sufletul

Sahu era un alt aspect al Akh-ului. De îndată ce un suflet a fost considerat demn de a intra în viața de apoi, Sahu se va separa de toate celelalte forme ale sufletului. La fel ca unele idei moderne despre fantome, Sahu se credea că îi bântuie pe cei care au nedreptățit o persoană în viață și să îi protejeze pe cei pe care omul i-a iubit. La fel cum Akh putea să apară în visele unei persoane, Sahu apărea precum o viziune.

Ce este sufletul?


Modul în care egiptenii antici au împărțit sufletul indică cât de important a fost pentru ei. În mod clar, ceva a fost gândit minuțios și a fost punctul cel mai important al convingerilor lor despre viața de apoi și despre cum o persoană ar putea ajunge la ea.

Credințele lor despre suflet au dictat și modul în care au tratat un trupul după moarte. Mumificarea, o parte iconică a culturii egiptene antice , a fost rezultatul credințelor lor despre Khat și alte părți ale sufletului care au nevoie de un loc unde să trăiască.

Fără acest sistem complicat de credințe, multe dintre artefactele care au devenit elemente iconice și de renume mondial ale culturii egiptene antice nu ar fi fost dezvoltate, iar lumea fascinantă a egiptenilor din trecut ar fi rămas într-un con de umbră.

loading...
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)