Ce este și cum funcționează frica? Frica de moarte și alte psihoze comune

Ce este și cum funcționează frica? Frica de moarte și alte psihoze comune

Cum funcționează frica? Nature Human Behaviour a publicat un studiu cu privire la posibilitatea eliminării memoriei fricii. Este puțin probabil să găsim vreo persoană care nu a simțit niciodată frică. Această emoție s-a perpetuat odată cu evoluţia omului datorită funcţiei sale adaptive, vitală pentru supraviețuirea speciei.

Ce este frica?

Frica semnalizează pericolul și pregătește organismul pentru a reacţiona la situații extreme. Exista cazuri în care frică poate deteriora viața ducând la fobii sau şocuri posttraumatice. Aceste persoane retrăiesc intens acele evenimente, fiind copleşite de amintiri intruzive.

Un tratament eficient împotriva fricii este expunerea, confruntarea treptată și repetată cu situația de care se tem. Din păcate, au fost și cazuri cu final tragic. Subiectul, pus fata în faţă cu o situație similară, a decedat.

frica

Cauza fricii este ascunsă undeva în mintea noastră și apare atunci când începem să facem scenarii negative. Frica poate să fie generată de un pericol real sau imaginar. Specialiștii au realizat un clasament cu cele mai importante frici ale omului.

Pe primul loc este frica de moarte. Francoise Dalto scria în cartea sa, Vorbind despre moarte, că frica se instalează din momentul în care copilul este scos din placentă, care era protecția sa, o parte din el însuși. Pe la vârsta de 2-3 ani, copilul începe să realizeze dispariția unei persoane apropiate și se instalează frica de a-și pierde mama.

Frica sub diverse forme

Conform unor studii realizate de Freud, odată cu dispariţia unui apropiat, se naște sentimentul de vinovăție, de culpabilitate, dar și de revoltă că moartea a răpit o persoană dragă.

Frica de mutilare ocupă locul al doilea în clasamentul realizat de specialiști. Aceasta este coroborată cu ideea că vei avea un accident, în urma căruia poți rămâne mutilat. Când vorbim despre accidente oamenii se gândesc la cele de avion, cu toate că posibilitățile de a muri într-un astfel de accident sunt de 1 la 11 milioane.

Cele mai multe accidente aviatice se produc în timpul aterizării sau decolării. Revista de specialitate Popular Mechanics a analizat accidentele de avion din ultimii 36 de ani și a relevat faptul că cele mai sigure locuri dintr-un avion, în cazul unui accident, sunt cele din spate.

frica

Frica de terorism s-a amplificat în ultimii ani, odată cu tragedia din 11 septembrie 2001. În ceea ce privește Europa, țările cu cel mai mare risc sunt Marea Britanie, Franța, Germania, Turcia, Rusia, Spania, Belgia. România este plasată în rândul țărilor cu risc mediu de terorism.

Frica de cancer ocupă un loc fruntaș în topul realizat de specialiști. Oamenii iau în calcul că această boală afectează anual milioane de persoane.

Forma de cancer de care se tem cel mai mult oamenii este cancerul cerebral. Și în acest caz este un paradox pentru că doar 1% din formele de cancer sunt de natură cerebrală, iar cele mai multe morți sunt cauzate de bolile de inimă. În clasamentul amintit urmează frica de pierdere a libertății, frica de abandon, frica de umilință.

Oameni celebri și fricile lor

Gustave Eiffel a construit simbolul Parisului. Nu a urcat niciodată în turnul proiectat pentru că avea fobie de înălțime. Nicola Tesla suferea de germafobie, teama de a se infecta cu germeni necunoscuți. Era maniac în ceea ce privește igienă.

În ultimii ani de viața, Nicolai Gogol a dormit şezând. Trăia înspăimântat ca va fi îngropat de viu și nu se lungea în pat. La rândul său Chopin lăsa un bilet, înainte să se culce, în care scria, dorm, nu am murit. Salvador Dali făcea o criză de epilepsie în faţa unui păianjen.

Freud avea teama de o plantă inofensivă, ferigă. Napoleon, Hitler, Mussolini aveau fobii fata de pisici. Stalin nu a călătorit niciodată cu avionul. Toate călătoriile le-a efectuat cu trenul său mașina.

Clovnofobia sau teamă de clovni

Clovnofobia sau teamă de clovni este o fobie care își are rădăcini în copilărie. Unii copii îi considera străini periculoși, malefici. În Marea Britanie, John Wayne, deghizat în clovn, a torturat și ucis 30 de băieți. După acest tragic eveniment, s-a creat o adevărata fobie.

În anul 1990, Marlene Warren, Florida, a fost împușcată de o persoană costumată în clovn. După 27 de ani, a fost descoperită identitatea clovnului. Era vorba despre o femeie.

frica

În anii 80, în SUA era o adevărata legendă urbană referitor la clovni care ademenesc copiii. Clovnii erau implicați într-o rețea de carne vie.
Una dintre cele mai răspândite frici este teamă de a fi judecaţi în public de alții. Manifestarea debutează în adolescenţă și se manifesta prin nesiguranţa, nelinişte, teama de a interacţiona. Statisticile indică faptul că 14% din populația mondială are astfel de manifestări.

Frica de moarte

Frica de moarte este poate cea mai teribilă teama. Ea diferă în funcție de vârsta, educaţie, religie, familie, societate. Suntem programaţi din punct de vedere mental să avem frica de moarte. Se spune că cei care se lupta cu moartea sunt într-o bătălie pierdută, pentru că nu faci altceva decât să-ți hrănești și mai mult frică.

Mircea Eliade spunea, cine moare înainte să moară, nu mai moare după ce moare. Trebuie să înțelegem că după ce murim nu se termină totul. A trăi ca și cum ești nemuritor nu este cea mai înțeleapta decizie. Persoanele care suferă de boli terminale se observă o trezire și o conştientizare pe care nu le-au avut de-a lungul vieții.


Ne găsești pe Facebook, pe pagina Cultură Generală, pe Grupul Cunoașterii sau pe canalul de Youtube, Efemeride TV!


 

Loading...
CATEGORIES
TAGS

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Ion voicu 4 luni

    Yes!suntem muritori,nemuritori!