The news is by your side.

Ce este pasta roz? Adevarul despre carnea din magazine!

0

Mâncarea din timpurile actuale a devenit o problemă majoră pentru orice persoană căreia îi pasă de sănătatea sa. Dacă până  acum doar fast-food-ul era considerat dăunător prin mâncarea de tipjunk food” pe care o comercializează, lucrurile au evoluat și mai nou mâncarea care nu este de fapt mâncare se regăsește în orice magazin obișnuit.

După cum s-a raportat anul trecut, aproximativ 70% din carnea de vită vândută în supermarketurile americane conţine “pastă roz” adăugata ca un element ieftin de umplere. Dar ce este această pastă roz? De obicei este carne tocată la care se adaugă diferite substanțe dubioase. Una dintre aceste substanţe este azodicarbonamida, care este folosită și pentru albirea făinii, dar și în industria textilă. De exemplu, orice produs din plastic conţine un adaos important de azodicarbonamidă. Astfel, carnea de porc este tocată și apoi se adaugă diverse substanțe toxice, iar produsul final seamănă cu o pastă roz.

În principal, sănătatea umană este ameninţată de astfel de practici alimentare industriale şi nu de produsele lactate crude şi nepasteurizate sau alte alimente integrale neprocesate.

Primul pas important făcut împotriva combaterii comercializării acestui tip de carne a fost făcut de Rusia. Această tară a sesizat că amestecul dubios, provenit cu precădere din țări precum dezvoltate precum SUA, este periculos pentru sănătatea oamenilor. Astfel, Rusia a interzis importul de carne contaminată cu ractopamină, un medicament beta care creşte sinteza de proteine, şi prin urmare masă musculară a animalului. Acest medicament reduce conţinutul de grăsime din carne.

Utilizarea medicamentului este interzisă în 160 de ţări, inclusiv China şi Rusia, dar este permisă în 24 de state, inclusiv Canada şi SUA.

carne-tocata Ce este pasta roz? Adevarul despre carnea din magazine!

Decizia a intrat în vigoare din data de 7 decembrie 2012 și reprezintă o palmă majoră oferită producătorilor de carne de peste ocean. Acest exemplu trebuie urmat și de celelalte țări, printre care și România, dar măsurile se pare că întârzie să apară din rațiuni economice.

Ractopamina afectează sistemul cardiovascular uman şi poate provoca toxiinfecţii alimentare. De asemenea, medicamentul este responsabil pentru hiperactivitate, degradare musculară şi o rată mare a deceselor şi dizabilităţilor în rândul efectivelor de animale. În timp ce alte medicamente necesită o perioadă de curăţare de două săptămâni, pentru a asigura faptul că acei compuşi chimici sunt eliminaţi din carne înainte de tăiere(şi prin urmare se reduc resturile de reziduuri pentru consumul uman), nu există nicio perioadă de curăţare pentru ractopamină. De fapt, crescătorii de animale folosesc în mod intenţionat medicamentul în ultimele zile înainte de tăiere pentru a creşte eficacitatea.

Cum să cumpărăm mâncare adevărată?

Modul de viață sănătos impune o serie de reguli pe care trebuie să le respecte orice consumator. Acestea pornesc de la urmărirea etichetelor produselor, cât și înțelegerea lor pe deplin. Produse din categoria mâncare reală sunt foarte puține în supermarketuri și din această cauză trebuie citită eticheta înainte de toate.

Sunt de evitat alimentele care:

  • Sunt crescute cu pesticide sau îngrăşământ chimic
  • Sunt modificate genetic
  • Conţin hormoni de creştere adăugaţi, antibiotice sau alte medicamente
  • Conţin ingrediente artificiale, inclusiv conservanţi chimici
  • Provin din fabrici agricole
  • Animalele nu sunt crescute într-un mod sustenabil

Este foarte dificil să mai găsim în marile magazine astfel de alimente, cauză pentru care este cel mai indicat să fie cumpărate direct de la sursă, adică de la micii producători. O viață sănătoasă începe cu o dietă sănătoasă. Alege să mănânci mâncare reală și nu chimicalele pe care ți le impun alții!

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și