Ce este minciuna? Minciuna are picioare scurte și minciunile albe

Ce este minciuna? Minciuna are picioare scurte și minciunile albe

Ce este minciuna? Minciuna este admisibilă din punct de vedere moral? În timp ce minciuna poate fi văzută ca o amenințare la adresa societății civile, se pare că există câteva situații în care minciuna pare cea mai intuitivă opțiune morală.

În plus, dacă este adoptată o definiție destul de largă a „minciunii”, se pare că e absolut imposibil să scapi de minciuni fie din cauza unor situații de auto-înșelăciune, fie din cauza construcției sociale a personalității noastre. Să analizăm mai atent aceste chestiuni.

Cine minte este, în primul rând, o persoană controversată. Discuția recentă a subiectului a identificat patru condiții standard pentru minciună, dar niciuna dintre ele nu pare să funcționeze.

Ținând cont de dificultățile de a oferi o definiție exactă a minciunii, să începem să răspundem la cea mai importantă întrebare: trebuie să fie întotdeauna disprețuită minciuna?

O amenințare la adresa societății civile?

Minciuna a fost văzută ca o amenințare pentru societatea civilă de către filosofi precum Kant . O societate care tolerează minciunile este o societate în care încrederea este subminată și, împreună cu ea, sentimentul de colectivitate.

Ce este minciuna?

În SUA, unde minciuna este privită ca o vină majoră etică și ilegală, încrederea în guvern poate fi mai mare decât în România, unde minciuna este tolerată mai bine. Machiavelli , printre altele, obișnuia să reflecteze asupra importanței încrederii cu veacuri în urmă. Totuși, el a concluzionat că înșelăciunea este, în unele cazuri, cea mai bună opțiune. Cum vine asta?

Minciuni albe sau minciunile permise

Un prim aspect în care minciuna este tolerată include așa-numitele „minciuni albe”. În anumite circumstanțe, este mai bine să spui o minciună mică decât a face pe cineva să se îngrijoreze inutil, sau să devină trist sau să intre în depresie.

Deși acțiunile de acest fel par a fi greu de susținut din punctul de vedere al eticii kantiene, ele oferă unul dintre cele mai clare argumente în favoarea convenționalismului.

Minciuna pentru o cauză bună

Ce este minciuna? Obiectivele clare față de interdicția morală a minciunii provine și din examinarea unor scenarii mai dramatice. Iată un tip de scenariu. Dacă, spunând o minciună unor soldați naziști în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ar fi salva viața cuiva, fără a cauza vreun alt prejudiciu, atunci minciuna este una bună.

Odată ce începeți să vă gândiți, există o mulțime de circumstanțe în care minciuna pare a fi scuzabilă moral . Și, într-adevăr, este de obicei scuzată moral. Acum, desigur, există o problemă cu asta: cine va spune dacă scenariul respectiv scuză minciuna?

Ne mințim și singuri

Există o mulțime de circumstanțe în care oamenii par să se convingă singuri cu anumite minciuni. O bună parte din aceste scenarii pot implica acel fenomen în care ne mințim singuri.

Societatea ca o minciună

Odată ce am lărgit definiția noastră pentru ceea ce ar putea fi o minciună, ajungem să vedem că minciunile sunt adânc înrădăcinate în societatea noastră. Îmbrăcăminte, machiaj, operații plastice, ceremonii: multe aspecte ale culturii noastre sunt modalități de a „masca” cum vor apărea anumite lucruri. Carnavalul este probabil festivitatea care se ocupă cel mai bine de acest aspect fundamental al existenței umane. Înainte să condamnați minciuna, gândiți-vă din nou.

Oameni celebri și minciunile din viața lor

Ce este minciuna? Minciuna face parte din structura noastră umană. Unele personalități au accedat, în cariera lor recurgând la minciuni. Mai devreme sau mai târziu, adevărul a ieșit la suprafață. Minciuna i-a urcat, i-a menținut sau i-a doborât. Vă prezentăm câteva cazuri celebre care au rămas în istorie.

Lance Armstrong

Zeci de titluri pe care le-a obținut în 14 ani de carieră, numai prin minciună. Cum a ajuns la acest statut? Staff-ul său era informat atunci când urmau să aibă loc teste antidoping. Ca să fie mascate efectele substanțelor dopante, Armstrong primea o soluție salină pentru a masca efectele dopajului.

Ce este minciuna?

Bill Clinton

Fostul președinte a mințit în fața justiției cu privire la relația pe care a avut-o cu o stagiară de la Casa Albă. Pus în fața faptelor, Clinton a recunoscut că a mințit și a încercat să se justifice motivând că trebuie făcută o diferență între viața privată și cea publică.
Suntem de acord cu această afirmație, numai că tumultoasa viață privată nu trebuie desfășurată în istoricul Birou Oval de la Casa Albă.

Juan Carlos

În plină criză economică, fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, participă la o vânătoare de elefanţi în Botswana. A fost un safari ilegal.

Francois Mitterand

A avut o viață privată tumultuoasă. În aparență, era un soț și un tată desăvârșit. Realitatea era cu totul alta. Zeci de ani a dus o viață dublă, în care amanta și Mazarine, fiica celor doi, au fost ținute departe de ochii presei, cu toate că Mazarine fusese recunoscută ca fiică legitimă.

Tot anturajul lui Mitterand cunoștea viața sa duplicitară, însă omerta a funcționat perfect. În ochii francezilor, Mitterand era președintele perfect, venerat de francezi. Un om cu principii morale.

Benjamin Franklin

Franklin spunea, jumătate de adevăr este o minciună perfectă. Această afirmație a aplicat-o cu succes și în cariera sa politică. În anul 1782, a creat un ziar care publica numai știri false.

A dispus publicarea unor articole referitoare la descoperirea unor scalpuri de adolescenți americani, numai pentru a instiga populația împotriva băștinașilor. Manipularea a avut un efect colosal.

Papa Alexandru al VI-lea

Era divinizat de credincioși. Devenise unul dintre cei mai puternici oameni ai lumii. A avut 9 copii cu diverse femei, pe care i-a propulsat în funcții importante.

Marco Polo, între impostură și adevăr

Despre Marco Polo s-a spus că în secolul al XIII-lea a efectuat o călătorie de 24000 km pe Drumul Mătăsii. Frances Wood, istoric, vorbește în lucrarea sa Did Marco Polo Go to China despre multe neclarități cu privire la această călătorie și conchide că Marco Polo a călătorit până în Bazinul Mării Negre, de unde a luat informații de la altcineva despre China și Mongolia.

Sursa

The Entry on the Definition of Lying and Deception at the Stanford Encyclopedia of Philosophy​.


Ne găsești pe Facebook, pe pagina Cultură Generală, pe Grupul Cunoașterii sau pe canalul de Youtube, Efemeride TV!


 

Loading...
CATEGORIES
TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)