Ce este complexul lui Oedip? Explicații și controverse

Ce este complexul lui Oedip? Explicații și controverse

Sigmund Freud a inventat termenul complexul lui Oedip pentru a descrie rivalitatea pe care o dezvoltă un copil cu părintele de același sex pentru atenția sexuală a părintelui de sex opus.

Este una dintre cele mai cunoscute, dar controversate idei ale lui Freud. Freud a detaliat Complexul lui Oedip, ca parte a teoriei sale de dezvoltare psiho-sexuală.

Originile – de unde a pornit totul

Complexul lui Oedip a fost descris pentru prima dată în cartea Interpretarea viselorîn 1899, dar nu a fost explicat până în anul 1910. Complexul a fost numit după personajul principal din opera lui Sofocle, Oedip. În această tragedie grecească, Oedip este abandonat de părinții săi.

Apoi, în calitate de adult, Oedip își ucide în necunoștință de cauză tatăl și se căsătorește cu mama sa. Freud a simțit că lipsa de conștientizare a situației lui Oedip este asemănătoare cu cea a unui copil, deoarece dorința sexuală a copilului pentru părintele de sex opus și agresivitatea și invidia față de părintele de același sex sunt inconștiente.

Dezvoltarea Complexului Oedip

Complexul lui Oedip se dezvoltă în timpul etapei falice, în stadiile psihosexuale lui Freud, care are loc la vârste cuprinse între 3 și 5 ani. La acel moment, un băiat începe să-și dorească inconștient mama.

complexul lui Oedip

Cu toate acestea, el învață că nu poate acționa după dorințele sale. În același timp, el observă că tatăl său primește afecțiunile de la mama sa, pe care o dorește și el, provocând gelozie și rivalitate.

De asemenea, băiatul este confuz de sentimentele sale conflictuale față de tatăl său – deși el îl invidiază el îl iubește și are nevoie de el. În plus, băiatul dezvoltă anxietate, îngrijorare pe care tatăl o va omagia ca pedeapsă pentru sentimentele sale.

Rezoluția Complexului Oedip

Băiatul folosește o serie de mecanisme de apărare pentru a rezolva Complexul lui Oedip. El folosește represiunea pentru a-și retrage sentimentele incestuoase față de mama sa.

De asemenea, îi reprimă sentimentele de rivalitate față de tatăl său, identificându-se cu el în schimb. Prin ținerea tatălui său ca model, băiatul nu mai are de luptat cu el. În schimb, el învață de la el și devine asemănător cu el.

În acest moment, băiatul dezvoltă un superego, conștiința personalității. Superego adoptă valorile părinților și ale altor figuri de autoritate, care îi oferă copilului un mecanism intern de protecție împotriva impulsurilor și acțiunilor inadecvate.

În fiecare etapă a teoriei dezvoltării lui Freud, copiii trebuie să rezolve un conflict central pentru a trece la etapa următoare. Dacă copilul nu reușește, nu va dezvolta o personalitate sănătoasă de adult.

complexul lui Oedip

Astfel, băiatul trebuie să-și rezolve complexul în timpul acestei etapei. Dacă acest lucru nu se întâmplă, la vârsta adultă, băiatul va avea dificultăți când vine vorba despre iubire.

Complexul Electra

Freud a specificat de asemenea un complex Oedip pentru fetițe , numit Complexul Electra, o referință la o altă figură mitologică greacă. Complexul Electra începe când fata își dă seama că nu are penis.

Ea o învinovățește pe mama sa, dezvoltând resentimente față de ea, precum și invidia asupra penisului. În același timp, fata începe să-l vadă pe tatăl ei ca pe un obiect de dragoste. Când află că nu poate acționa conform afecțiunilor pentru tată, dar mama ei o poate face, ea devine geloasă pe mamă.

În cele din urmă, fata renunță la sentimentele ei incestuoase și de rivalitate, se identifică cu mama și dezvoltă un superego. Cu toate acestea, spre deosebire de concluziile lui Freud cu privire la rezolvarea complexului Oedip la băieții, nu era sigur de ce complexul se rezolvă mai repede la fete.

Freud a motivat că poate fetița este motivată de grijile pierderii iubirii părinților ei. Freud a crezut că fata dezvoltă un superego mai slab, deoarece rezolvarea complexului nu este condus de ceva atât de concret ca și anxietatea de castrare.

Freud a remarcat că dezamăgirea pe care o simte fata atunci când aflată că nu are penis ar putea avea ca rezultat un complex de masculinitate ca adult.

complexul lui Oedip

Acesta ar putea determina o femeie să evite intimitatea cu bărbații, deoarece o asemenea intimitate îi va aminti de ce îi lipsește. În schimb, ea poate încerca să rivalizeze și să depășească pe bărbați devenind excesiv de agresivă.

Critici și controverse

Ideile lui Freud despre complexul Oedip la fete au fost extrem de controversate din momentul în care le-a prezentat pentru prima oară. Mulți au considerat că este incorect să aplice fetelor o înțelegere masculină a sexualității, argumentând că sexualitatea cestora poate să se maturizeze în moduri diferite decât băieții.

Alții au susținut că prejudecățile lui Freud față de femei au fost bazate pe cultură . De exemplu, psihnalsitul Clara Thompson a respins ideea lui Freud că invidia penisului este bazată pe biologie. În schimb, ea a subliniat că fetele invidiază băieți, deoarece adesea nu dispun de aceleași privilegii și oportunități. Astfel, invidia penisului nu se datorează unei dorințe literale, ci unei simboluri pentru drepturi egale.

Surse

Loading...
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)